Pevačica Marija Mikić na spektakularan način otkrila je javnosti da je u blagoslovenom stanju. Ona se na takmičenju "Pesma za Evroviziju" pojavila u beloj haljini nalik venčanici, iz koje je izvukla cuclu i na kraju pesme je stavila u usta. Time je svima dala do znanja da želi da podeli lepe vesti.

Vrlo brzo su se mnogi obrušili na nju tvrdeći da je Marija krila svoju trudnoću, i da je želela da ovo bude marketinški trik. Međutim, pevačica je za portal Yumama otkrila zbog čega je želela da ćuti i nije smela da se raduje.

Marija i njen verenik Joca nekoliko puta su pominjali da su se za potomstvo borili, da nije sve išlo kako su zamislili, a Marija nam je otkrila da je dva puta pre ove trudnoće imala spontani.

"Trudnoću sam krila iz straha. Nisam uspela lepo ni da se radujem. Svaki osmeh prekinula je pomisao na ono što je prethodilo. Hvala Bogu da je ovog puta sve u redu", rekla nam je Marija.

Ona je želela da skrene pažnju ženama na jedan sve češći problem koji u nekim slučajevima ostane neotkriven, a žene zbog toga ne mogu da iznesu trudnoće. U pitanju je trombofilija, i upravo ona je krivac za Marijina dva pobačaja.

"Trombofiliju sam otkrila na nagovom drugarice koja je prošla isto to. Ja sam se vodila onim 'ma neće na mene'. Ali ustanovilo se da je trombofilija prisutna. Ima puno testova u vezi ove bolesti, ali za početak se uradi osnovni test gde se vidi da li imate ili nemate. Ako imate onda idete na dalja ispitivanja na koje vas šalje hematolog", rekla nam je Marija, a onda otkrila i u kojim nedeljama je dolazilo do spontanih pobačaja.

"Oko 5.-6. nedelje se dešavalo sve to... taman kad se raduješ i navikneš, desi se ružno."

Privatna arhiva/ Marija Mikić Marija Mikić

Žene koje se bore sa trombofilijom u trudnoći imaju svoju terapiju, koju lekari prepisuju u odnosu na rezultate koje pokažu analize. U Marijinom slučaju terapija je blaža, pa još uvek nije morala da pređe na injekcije.

"Za sada mi je D-dimer na gornjoj granici i pijem ono što mi je prepisala moja doktorka. Sve što radite treba da se radi u konsultaciji sa vašim lekarom. Ukoliko d-dimer naglo poraste preći ćemo na Fraksiparin i bockanje", otkrila je Mikićeva koja svoju devojčicu očekuje u Julu.

Marija je imala loše iskustvo, ali je uspela da otkrije problem i da se izbori za ono što je najviše želela. Zbog toga i svim ženama koje se bore za potomstvo poručuje da je najbitnije da slušaju svoje telo.

"Poručila bih da slušaju svoje telo. Da se odreknu nekih 'krpica' i urade neke osnovne analize jer živimo u ludom vremenu "modernih bolesti". Savetujem da urade ono što je do njih, i da posle toga mirno spavaju i možda se lakše izbore za potomstvo. Ja sam krenula od testa za insulinsku rezistenciju i testa na trombofiliju", rekla je Marija.

Pogledajte spektakularni način na koji je Marija otkrila pol svoje bebe:

(Yumama)