Činjenica je da žene imaju različita iskustva kada prolaze kroz stanje trudnoće. Ipak, postoje određene fascinantne stvari koje je žensko telo u mogućnosti da uradi. Izdvojili smo pet neobičnih stvari koje se dešavaju u toku trudnoće:

1. Тrudnica zaista blista

Ukoliko vam ljudi kažu ili se vama samima čini da blistate, to nije samo zbog predivnog osećaja što ćete uskoro postati majka. Postoji i fiziološka osnova za takav sjaj.

Za vreme trudnoće, zapremina krvi u telu raste za neverovatnih 50%. Shodno tome, povećava se i količina krvi koju srce pumpa. Zbog povećane cirkulacije, mnoge žene izgledaju sjajnije.

Kako telo proizvodi više hormona, lojne žlezde više rade, a rezultat je čuveni sjaj u trudnoći.

2. Razvija se ceo novi organ

Tokom trudnoće, u ženskom telu se razvija sasvim nov privremen organ – placenta. Njena uloga je veoma važna jer ima čitav niz specifičnih funkcija, objašnjavaju ginekolozi.

Placenta pričvršćuje fetus u razvoju za zid materice, kako bi omogućila dotok hranljivih materija, izbacivanje „otpadnog“ materijala i razmenu gasova preko majčinog krvotoka.

Теlo žene izbacuje posteljicu poslednju, obično neposredno nakon porođaja, a najkasnije pola sata od kako beba dođe na svet.

3. Trudne žene dišu drugačije

Nije čudno što se trudnice žale na kratak dah i brz zamor. Naročito poslednjih meseci trudnoće, kada materica raste, pa počneda vrši pritisak na dijafragmu i pluća.

Disanje se menja i zbog visokog nivoa hormona progesterona. On ubrzava disanje i signalizira telu da smanji nivo ugljen dioksida u krvi.

4. Коsa ne opada

Nakon porođaja uobičajeno je da se poveća opadanje kose. Tokom trudnoće, pak, se dešava sasvim suprotno. Kosa je gušća i bujnija.

Vlasi rastu intenzivnije iz dva razloga. Zbog visokog nivoa hCG hormona, štitasta žlezda ubrzano radi, a ona određuje rast dlaka po telu.

Progesteron, pak, koji je prisutan u velikim količinama, deluje tako što ubrzava rast dlaka. Kako se povećava nivo progesterona, gubitak kose se smanjuje.

5. Orgazmi su intenzivniji

Povećan protok krvi u genitalijama i povišen nivo hormona koji utiču na seksulanu želju, predstavljaju kombinaciju koja stimuliše libido kod trudnih žena.

Intenzivnije se luči i oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji isto tako može da intenzivira orgazam.

Меđutim, ovo nije pravilo. Ima i trudnica koje uopšte nemaju želju za seksom tokom trudnoće.