Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi u drugom stanju: Bol koja mnogim trudnicama zadaje muke u 3. trimestru

Stiskanje, stezanje, bebini pokreti, bol u leđima, zglobovima, bol u donjem delu stomaka... sve su to poznati i normalni trudnički bolovi, ali ulaskom u treći trestar mnogim trudnicama, a o čemu se slabo priča, preti i jedna prilično ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Bol u karlici, iliti stidnoj kosti, može da bude vrlo intenzivna i da trudnici doslovno otežava hodanje i stvara svakodnevnu paniku. 

Istražujući ovu tematiku možemo naći bezbroj primera trudnica koje su se doslovno jedno jutro probudile s tom novom boli. Uz sve one gegajuće probleme, još i to. Međutim, lekari kažu da je i ta bol normalna, a reč je takozvanoj disfunkciji symphysis pubis - odnosno, laički rečeno, pripremanju pubične kosti za rastezanje. 

Reč je o situaciji kada se tokom trudnoće normalno otpušta hormon relaksin, čiji je cilj da omekša zglobove pre čina rađanja, ali kod nekih žena taj hormon jednostavno radi malo previše, pa preterano opušta i zglobove i ligamente, a što dovodi do bolova u području stidne kosti. 

Stručno objašnjenje jeste to da je normalna udaljenost između dveju pubičnih kostiju oko 4-5 milimetara, a u trudnoći, u poslednjem tromesečju, ta se udaljenost poveća za još 2-3 milimetra. Ali kada spomenuti hormon radi malo previše, opuštaju se ligamenti koji vežu dve polovine karlice, pa se ta udaljenost još više povećava i samim time destabilizira karlicu čiji je zadatak da omogući stabilnost u hodu. Ali u ovakvim slučajevima preopuštenih ligamenata karlica nije sasvim stabilna pa se ta bol javlja prilikom svakog pokreta donjeg dela tela, a često je prisutna i dok trudnica miruje. Nekim trudnicama bol je slabija pa je osete tek kod hodanja i zbog čega se često gegaju, ali kod nekih je jednostavno preintenzivna. Teško se okrenuti na bok, još teže ustati, a o oblačenju da i ne govorimo.

Ima li leka? 

Nažalost - ne, ali proći će nakon porođaja.

Stručnjaci još uvek nisu sa stopostotnom sigurnošću dokazali zašto je tako, odnosno zašto nekim trudnicama hormon radi pojačano i da li je ponekad razlog u stvari takva anatomija stidnih kostiju, nisu dokazali ni čvrstu vezu između starosti majke, njenoj težini i fizičkom stanju, ali zato znaju još jednu, ne baš sretnu vest. A to je da, ukoliko u prvoj trudnoći imate ovakve bolove, oni će vrlo verovatno biti prisutni i u svim sledećim trudnoćama, s jednom još strašnijom činjenicom - u svakoj sledećeoj trudnoći ta će se bol verovatno pojaviti još i ranije. 

Obično se ovo stanje veže uz treći trimestar, ali nije neobično da se javi već oko 20. nedelje, a kako bol varira od slabije do vrlo jake, neke trudnice mogu da završe i sa štakama. 

Smirite se 

Osim što je ova bol neugodna i što ne postoji lek (terapija) za nju, lekari zbog nje često savetuju smirivanje. Ali, kako se za lakši porođaj savetuje dosta šetanja u poslednjoj fazi trudnoće, trudnice s ovom neugodnom dijagnozom nažalost često budu sprečene u takvim aktivnostima. 

Jedini savet koji se trudnicama u ovakvim situacijama može dati jeste taj da pri svakom pokretu kolena drže čvrsto spojena. I kod okretanja u krevetu, i kod dizanja, a pri hodanju da privlače jednu nogu drugoj i da prave male korake. To je jedino što može ublažiti ovu bol. Pomoći će možda neka tableta protiv bolova, ali s obzirom na učestalost i stanje, svakodnevno korišćenje čak i blažih lekova se ne preporučuje. 

Opasno stanje 

Uz sve navedeno, ova disfunkcija možete biti čak i opasna kada su simptomi vrlo izraženi te se zbog opasnosti da se prilikom širenja nogu za vreme porodđaja ti ligamenti još više ne razmaknu, nikako ne preporučuje porođaj na leđima. Ili porođaj čučeći, odnosno klečeći, ili carski rez. 

Bol se obično povlači nekoliko nedeljaa nakon porođaja kada se telo majke počne vraćati u svoje normalno stanje. 

Najnovije

Vesti

Porodica