Najgora stvar koja može da se desi jeste da se u okviru kolektiva stvori jaz između žena u bilo kom pogledu, međutim sve više se oseća ta netrpeljivost zbog određenog "tretmana" koje imaju žene sa decom.

Počela je sezona virusa, nekima su deca tek krenula u vrtić, neka u školu. Primetno je da žene koje imaju decu, često traže bolovanja ili iznenada moraju da odu sa posla zbog neke situacije, što je mnogima trn u oku. To je razumljivo, jer ako jednostavo postavite stvari iz ugla nekog ko stalno radi, retko odsustvuje sa posla, zaista se postavlja pitanje da li ako si mama imaš povlašćen položaj da ideš i uzimaš bolovanje kada hoćeš.

E sada ovako...koliko god to izgledalo sebično ili nekolegijalno prema drugima, ovo je zapravo prava istina. Kada vam dete krene u vrtić, zato što nema izgrađen imunitet bolesno je bukvalno na nedelju dana i taj proces mora da se izgura. I dalje mislite da je to preterivanje, ali virusi koji "haraju" u kolektivima su zaista opasni i traju dugo i taman kada misliš da je dete zdravo ono se opet razboli, jer ne može da mu se oporavi organizam.

mama-beba-umor.jpg
Shutterstock Umorna mama

Ako imate dvoje dece, to je začaran krug iz koga se ne može izaći. Mislite da mamama nije posao "mali beg" od svega što se dešava kod kuće, mislite da one stalno jure razlog da budu pored svoje dece... verujte mi da nije tako. Ni najgorem neprijatelju ne bih poželela ono što prolaze sve mame koje pokušavaju da izbalansiraju bolesnu decu i posao.

Zato sledeći put pre nego što bilo koga osudite, prvo probajte da zamislite - kako je to kada dobiješ poziv iz vrtića u sred posla da moraš hitno da ideš po dete; kako je kada imaš mogućnost da radiš od kuće, jer izbegavaš da uzmeš bolovanje, a pored posala stalno trčiš da meriš temperaturu i daješ terapiju detetu; kako je kada sedneš ujutru za kompjuter, a celu noć nisi spavao jer ti je dete povraćalo i imalo dijareju...i onda ipak nađeš snage da odradiš posao.

Ova priča nije napad na one koji ne razumeju kroz šta prolazimo, ovo je samo pokušaj da se stane na put ružnim komentarima. Umesto toga pokušajte da pružite podršku i da pomognete nekom ko se zaista bori da izbalansira porodicu i posao dok su deca još jako mala.

(Yumama)