Žena koja ima dete i koja radi u proseku sa njim provede 145 minuta kvalitetnog vremena na dan, muškarci upola manje. Britanski istraživači su objavili kako prosečna zaposlena majka za sebe i svoje potrebe ima samo 26 minuta na dan. Posao i briga oko dece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata. Priča se nastavlja i kad deca odrastu i napuste kuću.

Prema Centru za istraživanje društvenih pitanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, jednom kad žene postanu bake, opet se brinu o maloj deci, ali ovaj put o unucima. U izveštaju spomenutog centra otkriva se da su pritisci sa kojima se današnje mame suočavaju puno veći od onih iz perioda 1930-ih. Čak 30 odsto žena ima manje vremena za sebe nego što je to bio slučaj sa njihovim majkama - ukupno oko tri sata nedeljno.

Njih devet od deset oseća veliku grižu savest zbog vremena koje imaju na raspolaganju sa decom što je oko 145 minuta na dan u proseku. Očevi i dalje nedovoljno izlaze u susret ženama jer provode gotovo dvostruko manje vremena sa decom.

Mama, dete, nervozna, svađa
Shutterstock Umorna mama

Važno je napomenuti da podaci vrede za zaposlene roditelje. Polovina mama koje rade izjavila je da je pomoć bake i deke jednostavno neizostavan element u odgoju i brizi oko dece. Ipak, uprkos svojim herojskim nastojanjima, tri od deset žena (ukupno anketiranih je bilo 1.000) priznalo je da su stalno pod pritiskom toga da budu "savršene majke".

Istraživački centar tvrdi da su porodica, naročito bake postali vrlo bitan fakotor u pomaganju savremenoj ženi/majci, a to nije čudno s obzirom da je ona, kako kaže Kejt Foks, jedna od stuba porodice, "pod stalnim pritiskom da radi u dve smene - da bude savršena majka i istovremeno da kuva svaki dan. "

(Yumama)