EPIDURAL NA POROĐAJU: Nećete osećati ništa od pupka do kolena, evo kako utiče na bebu i koje probleme možete da imate

Epidural je danas svakodnevnica na porođaju, a evo šta sve treba da znate o njemu ako se pripremate za anesteziju.

Shutterstock

Epidural je najčešća vrsta anestetika koji se koriste za ublažavanje bolova tokom trudnoće. Danas mnoge žene kažu da se epidural tokom porođaja podrazumeva, a ako se i vi spremate na to, važno je da znate šta možete da očekujete jer možda medicinski radnici neće imati vremena da vam odgovore na baš sva pitanja.

Ako se odlučite za porođaj epiduralom, anesteziolog će vam u donji deo leđa plasirati iglu i sićušnu cevčicu, tačnije kateter. Igla se uklanja, a kateter ostavlja i kroz njega se aplikuje lek. Kada će početi epiduralna terapija u toku porođaja, odlučićete u dogovoru sa lekarom.

Da li boli kada se daje epidural?

Anesteziolog će utrnuti područje na kom se primenjuje epidural, što može da izazove trenutni osećaj peckanja. Zbog te utrnulosti, postoje veoma mali bol povezan sa epiduralnom injekcijom, a umesto njega, većina žena će osetiti pritisak u trenucima kada se igla aplikuje.

Kako epidural reaguje na telo?

Epidural pruža anesteziju koja stvara ukočenost od pupka do natkolenice, a potrebno joj je oko 15 minuta da deluje nakon aplikacije leka. Omogućava vam da budete budni tokom porođaja, ali i da osećate nagone. Imaćete osećaj kada treba da gurate svoju bebu kako biste joj pomogli da se rodi, ali nećete osećati bol.

Da li epidural može da uspori porođaj ili da dovede do carskog reza?

Nema nikakvih dokaza da je to tako jer kada je ženi potreban carski rez, obično su drugi faktori u igri. Postoji neki dokazi da epiduralna terapija može da ubrza prvu fazu porođaja jer dozvoljava budućoj mami da se opusti.

Shutterstock  Davanje epidurala kod porodilje

Da li epidural može da naškodi bebi?

Količina leka koja stigne do bebe kada mama prima epidural je veoma mala, i nema dokaza da izaziva bilo kakvu štetu.

Da li postoje rizici ili neželjeni efekti?

Epiduralni lekovi su veoma sigurni, a ozbiljne komplikacije su veoma retke. Međutim, kao i kod svih drugih lekova i medicinskih procedura, postoje potencijalni neželjeni efekti:

  • Smanjenje krvnog pritiska - Lek može da snizi vaš krvni pritisak, što može da uspori otkucaje srca vaše bebe. Da bi smanjili ove neželjene efekte, medicinsko osoblje će vam dati dodatnu tečnost kroz infuziju i možda će vam predložiti da ležite na boku. Ponekad će anesteziolog odlučiti i da vam da lek za održavanje krvnog pritiska, ali sve to zavisi samo od njegove procene.
  • Bol u leđima - Možete osetiti bolove u donjem delu leđa gde vam je aplikovan epidural. Ova bol ne bi trebalo da traje duže od nekoliko dana, i nema dokaza da sam epidural može da izazove trajnu bol u leđima.
  • Glavobolja - U retkim slučajevima, može da dođe do glavobolje uzrokovane curenjem kičmene tečnosti, a ona može da traje nekoliko dana ako se ne leči. Ako dođete u tu situaciju, važno je da razgovarate sa svojima nesteziologom koji će preporučiti adekvatnu terapiju.
  • Gubitak kontrole bešike - Nakon epidurala, možda nećete moći da osetite kada vam je bešika puna jer on utiče na okolne nerve. Kontrola bešike će se vratiti u normalu kada prestane dejstvo epidurala.
  • Svrab kože - Ovo može biti reakcija na lek, ali će vam medicinski tim dati medikament za ublažavanje svraba, ili će vam promeniti lek za epidural.
  • Mučnina - Nije česta pojava, ali se dešava. Ona se može lečiti lekovima protiv mučnine ili podizanjem krvnog pritiska ako je nizak.

(Yumama)