Od plime do ludog raspoloženja, veruje se da pun Meseca može da utiče na razne stvari, pa čak i na porođaj. Postoje priče starijih žena , kao i babica, a su porodilišta uvek punija za vreme punog Meseca. Tako mnoge smatraju da pun Mesec može da utiče na razne cikluse kod žene, od menstruacije i začeća, do samog porođaja.

Kako pun Mesec utiče na trudove i porođaj?
Mesečev uticaj se naziva lunarnim efektom. Postoji verovanje da ako je žena blizu termina u vreme kada je Mesec pun, gravitaciona sila može da utiče na to kada će početi porođaj,

Baš kao što privlačenje Meseca utiče na vode na zemlji, veruje se da utiče na amnionsku tečnost u materici trudnice. Ako je vodenjak pod pritiskom, može da pukne i mogu početi kontrakcije.

Mit ili činjenica - da li zaista pun Mesec može da utiče na porođaj?
Mnoge babice će reći da postoji porast broja porođaja tokom punog Meseca. Mnogo je priča o porodilištima koja su prepuna trudnica za vreme pune mesečeve faze. Ali ne postoje dokazi koji bi podržali takav fenomen.

Studija iz 1950-ih posmatrala je niz dana kada je postojala izuzetno visoka stopa nataliteta i pokušala da ih poveže sa punim Mesecom, ali nije pronađena nikakva korelacija. Od tada, mnoge studije su tražile veze između punog Meseca i povećanog broja rađanja, bez pronalaženja ikakve korelacije.

Studija iz 2001. koju je sproveo astronom Danijel Kejton, sagledala je 20-godišnje podatke Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku, uključujući skoro 70 miliona rođenih u SAD. Opet, nikakva veza nije pronađena između punog Meseca i rođenja.

Zato, ako se porođaj dogodi za vreme punog Meseca, možda je to samo slučajnost i vaša beba je spremna da dođe na svet.

BONUS VIDEO:

Beba džin TikTok/jackiekxhl

(Yumama/T.A.S.)