Već imate jednog ili više dečaka i, uživate sa svojim sinovima, ali biste silno želeli i devojčicu? Ako je tako, verovatno ste se više puta zapitali zašto rađate samo dečake, a evo koji su razlozi.

Šta određuje pol bebe

Bebin pol zavisi od s*ermatozoida tokom začeća. Žene imaju XX hromozome, muškarci HY, a kada se spoje s*ermatozoid i jajna ćelija, žena će uvek dati jedan X hromozom, dok će bol bebe zavisiti od drugog hromozoma koji daje tata. Dakle, ako tata prenese Y hromozom, biće dečak, a ako prenese X hromozom, rodićete devojčicu.

Zašto neke žene stalno rađaju dečake

Postoje porodice u kojima se rađaju samo dečaci, kao i one u kojima se "nižu" devojčice. Ne možete a da se, barem iz radoznalosti, ne zapitate zašto je to tako – nauka tvrdi da je to uglavnom slučajnost.

Oštećeni s*ermatozoidi

Ponekad može da se desi da s*ermatozoidi koji nose X hromozom, a koji su zaslužni za ženski pol, budu oštećeni. To znači da bi ovaj embrion bio slab i ne bi mogao da se održi. Ova oštećenja se, pokazalo se do sada, češće javljaju na X nego na Y hromozomima, a može se desiti i da s*ermatozoidi muškarca nisu sposobni da stvore ćelije koje su potrebne za devojčicu, već samo za dečake.

Karakteristike s*ermatozoida

Još neke stvari mogu da utiču na to kojeg će pola biti beba – recimo, karakteristike s*ermatozoida, va*ine, ali veliku ulogu igra i ženska plodnost. Postoji i teorija da su s*ermatozoidi koji nose muške hromozome slabiji, ali brži, mada to nije naučno dokazano.

Takođe, ne postoje naučni dokazi ni da određena hrana, poza tokom intimnog odnosa ili dani u ciklusu mogu da utiču na pol bebe.

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/N. Z.)