Svedoci smo mnoštva iskustava žena koje govore kroz kakav pakao su prolazile tokom porođaja, kada im nije pružena adekvatna medicinska pomoć, empatija, a uskraćena su im najosnovnija ljudskost i dostojanstvo. Mnoge su izašle iz porodilišta sa tragedijom, umesto sa bebom u rukama.  Ana Mihajlovski, koja je nesebično delila ova iskustva na svom Instagram profilu, dodala je i svoj komentar:

“Svaki put pitamo se "zašto", zašto je akušerstvo po svedočenjima hiljada žena, najokrutnija grana medicine u toj meri da danas ima i svoj naziv - "akušersko nasilje". Zašto? Mesec dana razgovaram sa mnogima na tu temu i sve se svodi na rodnu neravnopravnost, patrijarhat i duboko usađenu ideju da je žena - žena samo ako mnogo pati. Međutim, stotine svedočenja o plaćanju porođaja doktorima i to onda kada je isti već plaćen putem osiguranja, možda nude malo drugačiju teoriju. Dok čitava javnost usmerava svoju pažnju na najočiglednije slučajeve nasilja u porodilištima, ispod radara prolazi mogući uzrok baš tih najočiglednijih slučajeva, ali i onih mnogo tiših žena koje su lekari ubedili da sve to tako treba i da je to baš dobro za njih.

Zamislite situaciju u kojoj lekar, koji ima privatnu ordinaciju, zakazuje za cenu od 500 evra porođaje desetina žena u svojoj smeni i to van realnog termina tih žena kako bi ih porodio kada njemu odgovara i uz sigurnost da će se za taj novac poroditi baš onda kada on dežura kako bi bio na raspolaganju onim ženama kojima tog dana pukne vodenjak.

Kako žene kažu, za taj novac se dobija babica, epidural i lekar. E, sada zamislite da svaki od nesavesnih lekara sa privatnom praksom, u okviru svoje smene u državnoj bolnici uradi isto... Desetine žena zakazano bez objektivnih razloga, čak i nedeljama pre realnog termina na indukciju ili carski rez. Šta se dešava sa ženama kojima pukne vodenjak i dođu da se porode? One imaju kontrakcije po hodnicima satima, mnoge ne dobiju epidural jer je anesteziolog zauzet onima koje plaćaju nešto što je osiguranje već platilo. One ostaju same i zapostavljene jer je ionako ljuto medicinsko osoblje pretrpano zakazanim porođajima bez medicinskih razloga, a nesavesni doktori besne na njih, jer priroda remeti njihov nailzgled savršeno organizovan dan.

To što se tim ženama dešava nazivamo "akušersko nasilje". Međutim, kako nazivamo ono što se dešava ženama koje su pristale na taj zakazani termin za 500 evra u strahu od nasilja i zanemarivanja, verujući svom lekaru da je baš taj dan njihov dan i da to baš tako treba? Da li nam je patrijarhat zamaglio oči da nismo videli mnogo jači alat nepravde koji se zove - novac?”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko