Odlazak u porodilište podrazumeva pripremu, pakovanje mamine torbe, kao i neophodnih stavri za bebu. Svaka mama se trudi da ništa ne nedostaje, ali u toj želji ponekad se u torbi pronađu i bespotrebne stvari koje samo zauzimaju prostor i predstavljaju dodatni teret. Evo šta po iskustvu mnogih mama ne treba da nosite u porodilište:

1. Dude i bočice za cucle

Ukoliko želite da dojite bebu i imate majčino mleko, ovo vam neće biti potrebno. U početku ćeproces dojenja trajati, beba će mroati da se "potrudi" i sisa kako bi se nahranila. Ovo su prvi dani kada beba uči kako da jede, pa vam dude i cucle neće biti potrebne. Mnogi preporučuju da je najbolje sačekati barem 3 do 4 nedelje, pre nego što se uvede cucla. Time ćete biti sigurniji da beba pravilno sisa.

2. Puno kozmetike za bebe

Hidratantna krema, hranljiva krema, puder, šampon, gel i pena za mleko puter za telo, tečni i čvrsti sapun... Nije vam potrebna ovolika kozmetika, a mame uglavnom treba da ponesu samo kremu za bebe protiv osipa od pelena. Bebi neće biti potrebna tolika količina kozmetikeu porodilištu, a teško ni kod kuće. Koža novorođenčeta je nežna, miriše na mleko i med, nisu joj potrebne hemikalije.

3. Čipkasto donje rublje i svilene haljine

U bolnici treba da se osećate udobno, a posteljina i spavaćica mogu se često menjati. Takođe, u porodilištu čipkasti i neudobni veš može samo da smeta. Mnogo je praktičnije uzeti udoban veš, zajedno sa ulošcima za porodilje i nekoliko pamučnih grudnjaka za dojenje.

4. Pumpica za izmuzavanje

Ako je rođenje proteklo normalno i dete je pored vas, onda je korišćenje ovog uređaja nepotrebno, čak i štetno. Može da uzrokuje hiperlaktaciju, a ovo je prilično neprijatna priča. Prvo, boli, a drugo, beba neće dobiti hranljivo mleko, ili čak može potpuno odbiti dojku. U hiperlaktaciji, dojke su tvrde i upaljene i bebi je teško da sisa. Kod kuće, kada laktacija postane zrela i prilagodi se bebi, pumpica za izmuzavanje će vam dobro doći, jer majčino mleko dobro podnosi da odstoji u frižideru i možete na duže vreme da napustite dom. A otac, baka ili dadilja mogu majčinim mlekom nahraniti bebu.

5. Štapići za uši

Nije jasno zašto ova stavka luta od liste do liste za porodilište Pamučni štapići - sa i bez graničnika - beskorisni su u bolnici. Kod novorođenčeta, uši se mogu očistiti samo spolja. A nozdrve su mu tako male da ni jedan štapić ne može da prođe i može da bude opasno. Kod kuće, štapići mogu biti korisni za tretiranje pupka, a u bolnici lekari i medicinske sestre rade medicinske tretmanesa detetom, tako da o tome ne morate vi da brinete.

6. Parfimi

Proizvodi sa jakim mirisima: toaletna voda, jak dezodorans sprej, parfimisane kreme i ulja - odmah su minus. Jake arome će lako izazvati napad glavobolje kod drugih mama u sobi, a mogu smetati i tek rođenim bebama. Malo je verovatno da će beba biti zadovoljna ako njena mama miriše na hemikalije.

7. Kengur ili marama za nošenje

Neka beba ojača. Sačekajte bar nekoliko nedelja, a onda koristite bilo kakve nosiljke, u skladu sa dogovorom sa pedijatrom. U porodilištu je ovo čudo suvišno: dete je sićušno i ovakve nosiljke nisu namenjene za novorođenče.

8. Odeća "pre trudnoće".

Izašla sam iz bolnice u štiklama, svilenoj haljini i sa crvenom karminu. Možda u snovima. U stvarnosti oblačimo uobičajene "trudničke" farmerke i udoban široki džemper, široke haljine i suknje. Ne očekujte da ćete roditi dete i stomak će nestati za jedan minut. Nažalost nema tog magičnog trika. Iako će se smanjiti, ostaće vam neko vreme – kao uspomena. Zato za porodilište pripremite prostranu i udobnu odeću. Nosite i udobne cipele, bez potpetica.

9. Električno kuvalo ili čajnik

Ne bi trebalo da imate ovakve uređaje u porodilištu, sve što vam je potrebno možete dobiti na odeljenju. Električni uređaji mogu samo da vam zauzimaju prostor.

10. Knjige i časopisi

Mnoge mame ovo ponesu, ali male su šanse da ćete čitati u porodilištu. Sve misli će zaokupiti beba i oporavak nakon porođaja. Tri dana prolete u trenu, a čak iako čitaju, mnoge mame završe sa telefonom u rukama slikajući bebu i razmenjujući poruke sa bliskim ljudima. Možete spakovati knjigu koju trenutno čitate, ali nemojte da peterujete sa literaturom jer će vam samo zauzeti mesto.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Tata se onesvestio na porođaju TikTok/coriannejohnson22