Varalica, laža, cucla, duda… poznata je pod raznim imenima. Dok je bebe, jednostavno, obožavaju, neke roditelje je namučila, čak dovela do očajanja…

Nedavna istraživanja su navela stručnjake da ponovo razmisle o korišćenju dude, nakon čega su mnogi revidirali mišljenje o njoj

Duda, taj čuveni "pribor" za bebe, njihov dragi "pomagač" i utešitelj - vratio se prilično pompezno, preispitan u svetlu kritičkog prikaza studija koje pokazuju vezu između korišćenja dude i značajnog smanjenja rizika od sindroma iznenadne smrti odojčeta, poznatog kao SIDS. Čak se u novim smernicama svojevrsnog vodiča dečjeg razvoja, koji je izdala Američka pedijatrijska   akademija (American Academy of Pediatrics - AAP), navodi da bi  trebalo podsticati davanje dude deci mlađoj od godinu dana.

Prema izveštaju autora jedne od studija, dr Fern Hauk, profesora porodične medicine i nauke o javnom zdravlju na Univerzitetu u Šarlotsvilu, u Virdžiniji (University of Virginia Health System), prednosti cucle varalice, odnosno dude, odnose prevagu nad rizicima njene upotrebe. "Mi ne govorimo ljudima da treba da je  koriste, već želimo da imaju informacije o njoj, da znaju da je potencijalno zaštitna. Tako da mogu da izaberu da li će da je ponude svom detetu".

Prednosti

cucla-varalica-za-i-protiv

Umanjuje rizik od SIDS-a

"Ustanovili smo dosledan zaštitni učinak dude kada je u pitanju sindrom iznenadne smrti odojčeta", kaže dr Hauk, navodeći da je njeno korišćenje zaslužno za smanjenje rizika od SIDS-a za čak 61 odsto. U svakom slučaju, jasna je njena dobrobit, iako stručnjaci nisu sasvim sigurni kako varalica umanjuje taj rizik. "Postoji nekoliko predloženih teorija, ali nijedna nije dokazala kako se to dešava. Uostalom, mi još uvek ne znamo ni tačan uzrok SIDS-a, zašto do njega uopšte dolazi".

Lakše odvikavanje od sisanja prstića

Naravno, osim korišćenja dude, bebe mogu da se same umire svojim prstićima, posebno sisanjem palca. Obe «metode» lako  postaju navika - koja može da ošteti zube ako je detetu dozvoljeno da sa takvom praksom nastavi i u periodu kada dolaze trajni zubi. Ali, iako nije uvek lako «razbiti» naviku upotrebe dude, ipak je mnogo lakše nego odvikavanje od sisanja palca.

"Vodeća teorija je da varalica pomaže da se poboljša sposobnost dece koja su potencijalno suočena sa izazovom opasnim po život, da se lakše probude", kaže dr Hauk. "Postoje i druge teorije, u kojima se navodi da je moguće da duda ima više direktno mehaničko dejstvo". Na primer, ona može da pomogne da se zadrži ovorenim prolaz vazduha kroz usta, gurajući jezik prema napred.

Redukuje stres

Osim toga, varalica čini da se beba oseća dobro, kaže dr Ketrin Tobin, pedijatar i autor knjige "Plan za uspavljivanje bebe" (The Lull-A-Baby Sleep Plan). Sisanje dude stimuliše otpuštanje određenih hemikalija iz mozga koje smanjuju stres.

Nedostaci

Mogući problemi sa dojenjem

Jedna od mana dude je da njeno korišćenje potencijalno može da ometa dojenje, kaže dr Marija Tupas, medicinski direktor Dečje bolnice na Klinici za primarnu zdravstvenu zaštitu u okrugu Orindž u Kaliforniji.

Razmak između uvođenja dude i odvikavanja od nje može da bude nekoliko meseci, kaže dr Tupas, a to sugeriše da korišćenje dude može da smanji stimulaciju bebe za sisanje. Takva situacija rezultira postepenim smanjenjem proizvodnje majčinog mleka.

Nikako oko vrataNikada nemojte da vezujete dudu oko bebinog vrata. Specijalne "lančiće" na koje je čvrsto zakačena duda, a koji ne idu blizu vrata, ili "broševe" - mekane silikonske prstenove koji se sa jedne strane zakače za dudu, a drugim delom za bebinu odeću, poput štipaljke - beba može da koristi samo dok je pod vašim budnim nadzorom.

Moguće upale uha

Upotreba dude je takođe povezana sa povećanim rizikom od infekcija uha, ali je taj rizik neznatno povećan, kaže dr Hauk. Upale uha su obično mnogo češće kod odojčadi preko šest meseci starosti, što je jedan od razloga što Američka akademija pedijatrije sugeriše prestanak korišćenja dude kada dete napuni godinu dana. 

Pazite na zubiće

Nažalost, duda može negativno da utiče na detetove zube ako se ne koristi propisno. Posledice mogu da budu šupljine u zubu, krivi zubi i povlačenje desni, kaže dr Adrijana Modesto, docent dečje stomatologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu. 

Takvi problemi su uočeni kod mališana koji su koristili dudu dugo vremena tokom dana, i to nekoliko meseci, a pogotovo ako je bila umočena u šećer ili druge zaslađivače.

cucla-varalica-za-i-protiv

Najbolji način upotrebe

Kada beba nauči da sisa…

Ako dojite, pričekajte dok sisanje ne bude dobro uspostavljeno (a to se obično dešava za oko mesec dana) pre nego što ponudite dudu, preporučuje dr Tupas. Budući da je SIDS manje čest u prvom mesecu života, razumno je da se uvođenje dude odloži u periodu nižeg rizika.
Ako beba ne sisa, već se hrani formulom, u redu je da ponudite cuclu varalicu odmah nakon rođenja. Nikada nemojte da koristite dudu kao zamenu za dojenje ili hranjenje formulom, i nikada je ne umačite u šećer, med, slatko, ili druge slatke materije.

Odaberite kvalitet 

Iako ne postoji nijedna marka varalice koja se preporučuje, pogodnost kod poznatih brendova jeste što su dobro ispitani. "Na neki način, dobijete ono za šta plaćate", kaže dr Hauk. "Ja bih izbegla najjeftinije dude, neproverenog kvaliteta, kao i one koje izgledaju slabo, tanko, loše napravljeno…". 

Beba bira oblik cucle

Ne postoji najbolji oblik ili vrsta dude, stoga dajte vašoj bebi  onu u kojoj najviše uživa, kaže dr Tobin. To može da znači i da joj dozvolite da isproba nekoliko različitih vrsta. Pobrinite se da veličina dude odgovara uzrastu bebe.

Duda mora biti čista!

Dok je od davnina navika pojedinih mama da dudu, kada padne - "udenu"  sebi u usta i tako je očiste (ili se na taj način igraju sa bebom, šale radi), dr Hauk je protiv tog običaja. "Ispiranje pod mlazom vodom je najbolje!". Često proverite dudu vaše bebe. Ako ima sitne pukotine, odnosno pokazuje znakove trošenja i habanja, zamenite je. Operite novu dudu pre prvog korišćenja, sledeći uputstva iz pakovanja. 

Pravilna upotreba varalice

Ponudite dudu vašoj bebi samo u vreme dremanja i spavanja, predlaže dr Tupas. Za to se, inače, odlučuju mnoge porodice 

Duda samo u prvoj godini

Konačno, imajte na umu da je najbolje da počnete sa postepenim smanjenjem upotrebe dude oko detetovog prvog rođendana.

Snežana Damnjanović Mitić