Kada izgovorite ime Novak cela Srbija ima samo jednu asocijaciju, a to je naš teniser Novak Đoković. I dok se sa ushićenjem izgovara svaki put ovo ime i čest je izbor roditelja baš zbog najboljeg srpskog sportiste, ovo ime zapravo je jako staro i ima divno značenje.

Ime Novak novijeg porekla, ono je zapravo staro slavenosrpsko ime i nalazi se u manastirskim zapisima koji datiraju iz 14. veka. Osim u Srbiji, prisutno je i u Hrvatskoj i Sloveniji, a zahvaljujući istorijskim uspesima Novaka Đokovića u svetu tenisa ovo ime postalo je popularno i van granica Balkana.

U prenesenom značenju, tumači se “da krene sve novo” sa novorođenčetom - novo životno poglavlje, nove radosti, nove prilike…Ali, ako biste danas pitali bilo kog građanina Srbije šta znači ime Novak, izvesno je da bi prvi opis bila reč ponos, a druga radost.

Pored toga što postoji kao ime, Novak je u pojedinim državama poput Češke i Slovačke, ali i na Balkanu često prezime. Ostali oblici imena Novak su Novica, Noviša, Novelja, Novko, Novo i Noko, a u ženskoj verziji - Novka. Najčešći nadimak je Nole, negde i Nolo.

(Yumama)