Za kontrakcije koje dugo traju i vremenom se pojačavaju treba da se pripremate kao za maraton. Važno je da stvorite zalihe energija, zbog čega je jako bitno šta unosite od hrane. Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće telo se priprema za kontrakcije, a vi na vreme možete da ga podržite izbalansiranom ishranom. U ovom je razdoblju posebno važan unos vitamina K koji je bitan u zgrušavanju krvi, sprečava krvarenje i pomaže u zarastanju rane od posteljice.

Ovaj vitamin se prirodno stvara u majčinim crevima, ali možete da ga dopunite namirnicama kao što je brokoli, pasulj, avokado, zelena salata, kupus i cvekla. Ono što treba obavezno da izbegavate su jednostavni i rafinisani ugljenihidrati.

Neka vaša ishrana takođe sadrži dovoljno voća i povrća, žitarica, mesa, ribe i domaćih jaja. Sve ove namirnice obiluju vtaminima koji pomažu da iskoristite maksimalni energetski potencijal i glukozu pretvaraju u energiju. Iako hrana tokom kontrakcija može da izazove mučninu, prilagodite ishanu prema onome šta vama prija i šta vam odgovara. U svakom slučaju treba da napravite dovoljno zaliha za sve ono što predstoji,a što će od vas da zahteva veliki napor i izdržljivost.

Ukoliko kontakcije krenu, a još uvek nisu izrazito jake, konzumirajte pre odlaska u porodilište lagane obroke kao što su: sendvič sa povrćem ili ribom, hladna salata od testenine ili pririnča, ovsene pahuljice sa mlekom, suvo voće, banana ili jabuka, domaće pecivo ili orašasti plodovi.

(Yumama)