Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAGINALNI POROĐAJ BEZ INTERVENCIJA: Mame koje su prošle to iskustvo savetuju kako pobediti strah i izdržati bol

Autor Sandra Krstanović

Ovakva vrsta porođaja je najteža, ali postoji niz prednosti za mamu i bebu.

 Trudnoća, porođaj, trudnica Izvor: Shutterstock

Nije  svaka žena spremna za vaginalni porođaj bez lekova, a neke žene neće ni želeti takvu vrstu porođaja. Ipak, iskustvo je pokazali da ovakva vrsta rađanje bebe ima najmanje rizika, omogućuje brži oporavak, manje napinjanja i slabije pucanje.

Mame koje su prošle to iskustvo savetuju kako se najbolje pripremiti za ovakvu vrstu porođaja:

Okružite se pozitivnim pričama

Izbegavajte knjige koje vam uteruju strah u kosti kao i opsesivno čitanje "horor priča" drugih mama na forumima. Okružite se prijateljicama koje vas podržavaju, smiruju i koje sa vama dele svoja pozitivna iskustva. Ako ste sklone ritualima, dogovorite neki pretporođajni ritual koji će vas napuniti pozitivnom energijom i olakšati vam pripremu za porođaj.

Zamišljajte svoju bebu dok se napinjete

Jedna je mama podelila kako joj je posebno korisna bila tehnika vizualizacije u porođaju. Za vreme najsnažnijih kontrakcija, zamišljala je kako drži svoju bebu na plaži i kako sa njom uživa. To joj je pomoglo da prebrodi bol, bez lekova. Takođe, je sebi ponavljala mantru kako je snažna i kako njenoi telo može da izdrži taj bol.

 Porođaj
Porođaj
Izvor: Shutterstock

I vi i partner istražite sve mogućnosti

Određene medicinske intervenciju su u porođaju praksa, ali nisu uvek nužne. Zabrana kretanja, pijenje, jedenje ili prisilno bušenje vodenjaka još uvek se praktikuje u određenim bolnicama, a ne postoji naučna podloga za takve postupke.
Jedna mama savetuje da se vi i vaš partner dobro upoznate sa mogućim intervencijama i vašim pravima na porođaju. Možda će vam u tim trenucima biti teško boriti se za svoja prava i baš je zato važno da partner bude upoznat sa celim postupkom i govori za vas.

Trenirajte za porođaj

Najbolje što možete napraviti za svoje telo kako bi ga pripremili za porođaj je da vežbate, tvrdi jedna mama. Naravno, vežbe moraju biti prilagođene za trudnice i vaše stanje, ali svakodnevno vežbanje ojačaće vaše telo i dati vam osećaj da možete izdržati bol. Takođe, fizički će oporavak verovatno biti lakši.

Imajte plan, ali budite fleksibilni

Jedna mama opisuje kako je za svoj porođaj na laptopu pripremila omiljenu seriju, misleći da će joj to poslužiti kao dobra distrakcija od bola i jakih kontrakcija pre odlaska u bolnicu, i zaista je bilo učinkovito. Priprema za porođaj uvek je dobra i potrebna, ali važno je ostati dovoljno fleksibilan i prepustiti se onome što će nas telo u tom trenutku tražiti, a što može biti sasvim drugačije od planiranoga.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica