Najveći strah većina žena pred kraj trudnoće je kako prepoznati da je porođaj krenuo. Velike su nedoumice i svaka mala promena izaziva sumnju da je kucnuo čas.

Da bi lakše shvatili kada se zaista približava prođaj, ovo si sigurni znaci i upozornja da beba stiže:

1. Bol u leđima

Ovo je najčešći simptom pri porođaju. Većina žena kaže da je njihov porođaj počeo sa bolom u leđima. Međutim, morate razlikovati ovaj bol od od uobičajenih bolova koje imate tokom trudnoće, on se najčešće pojavljuje u donjem delu leđa i nije konstantan nego se javlja u naletima.

2. Kontrakcije

Kada se pripremaju za vaginalni porođaj, zidovi maternice se stvrdnu. Ove kontrakcije su bezbolne, pa ih većina žena i ne primeti. Ali, ako ćete obratili pažnju, osetićete intenzitet tih kontrakcija sedam dana prije porođaja, dok na sam dan one postaju češće i bolnije, javljaju se na 30-70 sekundi. Lekari preporučuju da ostanete kod kuće, sve dok ne osetite da se kontrakcije javljaju na svakih 10 minuta. Tada je vreme da odete u bolnicu.

3. Sluz

Kada grlić počne da se otvara i priprema se za porođaj, može se desiti neka vrsta vaginalnog iscetka, koji često može biti krvav. Ne znači da će beba odmah da krene, ali u svakom slučaju hoće uskoro.

4. Krv

Ukoliko primetite malo krvi u vaginalnoj tečnosti pred porođaj, obratite se lekaru.

5. Učestalo mokrenje i stolica

Učestalo mokrenje je simptom koji se javlja tokom trećeg tromesečja trudnoće.Međutim, kada dođe vreme za porođaj, osećaćete potrebu ići u WC, čak i ako ste malopre ispraznili bešiku - beba se pred porođaj priprema i okreće se glavom nadole i time stvara veliki pritisak.

6. Bebini pokreti

U trudnoći ćete se naviknuti na bebine pokrete. Međutim, neposredno pre porođaja, kada osetite bol, pokreti će se usporiti, budući da beba obično traži poziciju za rođenje sedam dana pre porođaja.

7. Vodenjak

Pucanje vodenjaka je siguran znak ćete se uskoro poroditi. Osetićete jake kontrakcije i imaćete puno vaginalne tečnosti, tada treba što pre otići u bolnicu.

(Yumama)