Da li ste ikada gledali scenu porođaja u filmu ili u TV emisiji? Sigurni smo da je bilo prilično napeto i glasno i da ste se bar jednom naježili.

Da, napeto je, ali porođaj istovremeno može biti neverovatno mirnan, graciozan i spokojan. Stoga, kako bi sve proteklo kao na filmu, izdvojili smo nekoliko strategija za miran i skladan porođaj.

Časovi za trudnice

Znanje je moć. Ukoliko želite da vaš porođaj protekne u najboljem redu i da znate šta vas u operacionoj sali čeka, najbolje bi bilo da krenete na časove za trudnice. Ti časovi ne samo da će vas edukovati, već će vas i opustiti i osnažiti za najradosniji dan. Osećaćete se smirenije kada znate šta se dešava i znaćete kako se ceo proces odvija. Jednom rečju, bićete SPREMNI.

Izaberite neku melodiju

Da li vas je pesma nekada dirnula do suza? Ili vam je do te mere popravila raspoloženje? To je zato što muzika duboko utiče na naše emocionalno stanje. Istraživanja su pokazala da muzika smanjuje anksioznost i bol tokom porođaja. Zato, trudnice, izaberite vašu omiljenu melodiju i spremite se za porođaj.

Pomirišite ruže (ili lavandu)

Miris ima tako jaku vezu sa našim emocijama. Kad pomirišemo nešto prijatno i umirujuće, instinktivno zatvorimo oči i duboko udahnemo. Ovo možete iskoristiti kada imate trudove, samo zamislite najlepši miris i zatvorite oči - manje ćete razmišljati o bolovima. Studije su otkrile da upotreba aromaterapije tokom porođaja može pomoći ženama da osećaju manje bolove i da se osećaju opuštenije. 

Spakujte bočicu eteričnog ulja u torbu i stavite kapljicu ili dve na pamučnu vatu pored sebe ukoliko dođe do bolova ili promene raspoloženja ( lavanda služi za opuštanje, a narandža za podsticaj energije). Ukoliko vam dozvole, unesite vaš omiljeni miris u porodilište.

Dišite

Zvuči jednostavno, ali je tako važno. Pravilno disanje ima i fizičke i emocionalne prednosti. Vašem telu (posebno materici) je potreban kiseonik da bi obavilo sve procese koji su telu potrebni, a bebi je potreban kiseonik da bi napredovala. Kada udišete, razmislite o slanju velike doze snage i energije u matericu i kod bebe. 

Duboko disanje takođe, može imati i terapeutska svojstva. Kao što znate, tokom porođaja lekari insistiraju na pravilnom disanju. Ne samo da ćete se osećati opuštenije, već će i porođaj lakše proteći. Kada duboko udahnete, pokušajte da udišete kroz nos brojeći do pet, a zatim ispustite vazduh na usta.

Ponovite mantru

Mantra je reč ili kratka fraza koju ponavljate iznova i iznova, kao sićušna (ali moćna) meditacija ili podsetnik. Korišćenje mantre prilikom porođaja može vam pomoći da se usredsredite, a može vam uliti osećaj smirenosti i samopouzdanja. Ne postoje pravila kada je u pitanju vaša mantra, prava je ona koja vam najbolje odgovara.

Podrška

Osoba koja vam je podrška igra veoma veliku ulogu pomažući vam da ostanete mirni tokom porođaja. Samo prisustvo te osobe može biti vrlo umirujuće. Bilo da je to mama, drugarica, sestra ili partner, podrška je neizostavna - osećaćete se sigurnije i spokojnije.

Pokušajte sa vežbama opuštanja

Meditacija u obliku vežbe koja opušta daje sjajne rezultate. Ona vam može pomoći da se oslobodite napetosti u svakom delu tela, a možete koristiti i vizuelizaciju tih vežbi koja će vam omogućiti da se prisetite i na vreme oslobodite napetosti. Lekari trudnicama preporučuju jogu, lagane šetnje i vežbe koje ne opterećuju previše stomak i bebu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)