Nakon što se borila sa neplodnošću četiri godine, Sara Piet je sa suprugom Brajanom dobila sina Bruksa u februaru. Ubrzo nakon toga, pandemija koronavirusa joj je potpuno promenila život. Prijatelji i porodica ne mogu da posete bebu, a mama postaje, sasvim opravdano, dodatno uznemirena, uplašena, frustrirana.

"Naša cela familija je jedva čekala Bruksa i bila tokom cele trudnoće i borbe uz nas. Napokon smo dobili bebicu, a niko ne može da je vidi", ispričala je dvadesetdevetogodišnja mama, dodavši da je mnogo plakala tokom ovog perioda.

Imala je problema sa dojenjem, a telefonski razgovori sa stručnjakom su joj stvarali osećaj krivice što koristi adaptiranu formulu. Najviše bi volela da oko sebe ima pomoć, ali i podršku.

"Volim svog sina i obožavam da ga držim. Nekada, ipak, poželite da dođe neko ko će ga pridržati makar pet minuta da se odmorite", rekla je. 

Nakon šest nedelja ustanovljeno je da ima postporođajnu depresiju. Dobila je terapiju i preporuku terapeuta. Osećala je da izolovanost pojačava depresiju i anksioznost koje oseća. 

"Zvuči sebično, ali nisam ovako zamišljala porodiljsko odsustvo. Mislila sam da ću imati priliku da se vidim sa prijateljima, da se oni upoznaju i igraju sa mojom bebom. Sve je tako bez veze."

Majke su sada pod većim rizikom od mentalnih problema i depresije

Sara nije jedina. Stručnjaci veruju da će izolovanost kod kuće i širenje pandemije uzrokovati mnogo više depresije, anksioznosti i promena raspoloženja kod novonastalih majki. 

"Pandemija koronavirusa svakako dovodi do većeg rizika od mentalnih problema kod majki. Glavni razlog je društvena podrška", istakla je dr Samanta Melcer Brodi sa Univerziteta u Severnoj Karolini. "Veća količina stresa moće povećati sposobnost žene da se nosi sa svime."

Uvek prija roditeljima kada dođu prijatelji, razgovaraju sa njima, pomognu oko bebe, pričuvaju je dok oni nešto obave. Često rođaci ostanu više dana i tako budu stvarno od velike pomoći. Sada je sve to nemoguće. 

Najviše tuge kod žena izaziva odsustvo njihove majke, bilo na porođaju, bilo kod kuće. Podrška koja je potrebna majkama je potpuno izostla i to zaista ume da bude teško.

Kada jedan od roditelja radi, drugi mora potpuno da se posveti detetu. Još teže je samohranim majkama.

Najveći problem je u tome, ističu stručnjaci, što je savet svim ženama sa postporođajnom depresijom upravo da se što više druže, idu iz kuće, postave rutinu, budu među ljudima. Sada to predstavlja ozbiljne poteškoće. Uz sve to, globalna pandemija sama po sebi može uticati na mentalno zdravlje. 

Simptomi postoporođajne depresije

- Plakanje i tuga

- Pojačana nervoza

- Ponašanje koje ne liči na sebe

- Problemi sa spavanjem

- Gubitak apetita

- Smanjena posvećenost bebi

- Čudne i zabrinute izjave

- Priča o povređivanju sebe i bebe

Vrlo je važno obratiti se lekaru kada se pojave ovakvi simptomi. Pored toga, uključenost prijatelja i porodice je od ključne važnosti, makar putem videa ili telefonskih poziva, donošenja namirnica, gotovih obroka i slično. 

Zaista je važno, u ovim teškim vremenima, pomoći majci da se izbori sa svojim osećanjima, biti uz nju, pružiti joj podršku i ljubav.