Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova porođajna tehnika stigla u Hrvatsku: Francuski carski rez

Nakon ovakvog porođaja žena se brže oporavi, a pritom u porošaju može i da učestvuje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mama Bernarda ćerkicu Laru je 12. avgusta rodila francuskim carskim rezom. Zahvaljujući toj novoj metodi porođaja, već drugi dan se osećala odlično.

"Mogu se super kretati, bolovi su skroz minimalni", rekla je mama Bernarda Dukše za HRT.

Gotovo svako treće dete u Hrvatskoj rodi se carskim rezom. Komplikacije su retke, ali se ipak događaju, a oporavak je dugotrajan i bolan. Nova metoda francuski carski rez je manje bolna i žene su nakon nje pokretnije. Miljenka je samo nekoliko sati nakon porođaja stala na noge.

"Nakon klasičnog nisam mogla ni da govorim ni da sedim, samo sam spavala taj nulti dan. Bol je puno manji od klasičnog carskog reza i mislim da sam u mnogo boljoj formi", opisala je Miljenka Vene.

Kako prenosi HRT, u Hrvatskoj ovu metodu izvode samo dva lekara zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, koji su se šest meseci edukovali u Parizu. Poznata je i kao minimalno invazivna. Nema ulaska u stomak, nema katetera i manja je mogućnost komplikacija.

Povezane vesti

"Šivanje same materice je kružnom tehnikom, a ne ravnom, i tako se postiže bolji i kvalitetniji ožiljak na samoj maternici. Četvrti je šivanje i adaptacija kože tkivnim lepkom, a ne šavom", objasnio je dr sc. Ozren Grgić, voditelj odeljenja patologije trudnoće KBC-a Sestre milosrdnice.

Sama majka aktivno učestvuje u porođaju.

"Ono što mi je sad bilo najdraže je to što sam ja isto učestvovala u porodjaju deteta", dodala je mama Dukše.

Ipak, ovaj carski rez nije preporučljiv za sve trudnice i ne može zameniti klasični, pa je tom metodom u Hrvatskoj na svet dosad stiglo 40-ak beba. 

"To su slučajevi ako žena ima veliko dete, ako je adipozna, ako ima neke medicinske probleme, ako se radi o hitnom carskom rezu u kojem treba vrlo brzo doći do deteta", istakla je prof. dr sc. Vesna Košec, predstednica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KBC-a Sestre milosrdnice.

Lekari iz KBC-a Sestre milosrdnice uskoro putuju na dodatno usavršavanje, a u planu je edukacija i drugih kolega.

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica