Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanje u drugom stanju: Odgovori na najčešća pitanja trudnica

Trudnoća se razlikuje od žene do žene, stoga je vrlo važno obratiti pažnju na nekoliko stvari kada je letovanje u pitanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Letovanja su u punom jeku, a na njih odlaze i trudnice. Iako je trudnoća sasvim posebno razdoblje u životu žena koje odluče da postanu majke, ono sa sobom nosi i određene nužne mere opreza.

Ipak, nije prepreka za uživanje u letnim aktivnostima, osim ako je reč o rizičnoj trudnoći. Da bi se i letovanje u ovom posebnom periodu života pamtilo samo po lepim uspomenama, na umu treba imati nekoliko stvari i pre nego što se trudnica otisne na put.

Na što sve treba obvezno pripaziti, pojasnila je ginekolog dr Jasenka Grujić.

Evo šta savetuje.

1. Sme li se uopšte putovati u trudnoći i kada?

Kod većine trudnica putovanja u trudnoći sigurna su do kraja 36. nedelje trudnoće, pod uslovom da se radi o trudnoći bez rizika za ženu i fetus. Ako se trudnica odluči za putovanje, najpoželjnije je da to bude sredinom trudnoće, nakon 14. nedelje, kada prestaju neugodne mučnine i povraćanja, a tada je uz prenatalni nadzor određeno da li je trudnoća rizična ili nije. Jednom kada je na putovanju, trudnica mora potražiti pomoć ako ima vaginalno krvarenje, bolove tj. kontrakcije, ako joj otiče plodova voda, ako ima otoke ruku, nogu, lica, glavobolju, ako ima proliv i povraća.

2. U kojim se situacijama ne sme putovati?

Ne smeju putovati trudnice kojim preti prevremeni porođaj ili pobačaj, kojim otiče plodova voda ili sumnjaju na to, kao i trudnice koje imaju preeklampsiju. Takođe se ne preporučuje putovanje u slučaju da je reč o višepolodnoj trudnoći.

3. Kako odabrati primerenu destinaciju?

Preporučuje se izbegavanje onih destinacija za koje je poznato da postoji veliki rizik obolevanja od opasnih virusnih bolesti koje prenose komarci (na primer zika virus, malarija). Uvek je bolje putovati tamo gde postoji mogućnost lekarske pomoći.

Povezane vesti

4. Kojim prevoznim sredstvom putovati?

Zdrava trudnica može putovati bilo kojim prevoznim sredstvom. Ako putuje automobilom, mora biti vezana, a češći odmori uz kretanje nužni su zbog prevencije duboke venske tromboze. U slučaju putovanja avionom važno je proveriti do kojeg perioda trudnoće pojedina aviokompanija prihvata trudnice i zahteva li se posebna lekarska potvrda.

Savetuje se da trudnica u avionu bude vezana, ali i da svaka dva sata ustane i malo hoda. Putovanje brodom/trajektom na kraćim relacijama ne nosi rizike osim meteoroloških, pa je razumno ne putovati onda kada se očekuje nevreme.

Na velikim kruzerima postoji lekar ili kompetentno medicinsko osoblje, ali čest problem su norovirusne infekcije koje karakteriše proliv s povraćanjem. Može se umanjiti držeći se higijenskih mera, poput redovnog pranja ruku. Kontaminirana voda i hrana mogu biti uzrok za trudnicu opasne bolesti, poput listerioze i hepatitisa A, pa je odabir destinacije i te kako važan.

Što se tiče vožnje odnosno putovanja malim plovilima, posebno motornim brodovima velikih brzina, nikako se ne preporučuje.

5. Šta trudnica mora učiniti pre putovanja?

Prenatalni pregled pre putovanja je obavezan. Trudnica na put mora poneti sa sobom svu medicinsku dokumentaciju, kao i lekove koje uzima (npr. prenatalni vitamini, gvožđe, lekovi koji su joj i inače potrebni i propisani).

Dugotrajna putovanja i dugotrajno mirovanje mogu povećati rizik pojave duboke venske tromboze (DVT), bolesti kod koje dolazi do stvaranja ugrušaka u venama donjih ekstremiteta a koji mogu, došavši u pluća, biti pogubni za trudnicu i samim time i fetus. Stoga pre planiranja putovanja treba imati na umu i to da će biti nužno istegnuti se i hodati minimalno svaka dva sata.

Doktorka napominje i da je vrlo važna obilna hidratacija, kao i primerena lagana odeća koja neće sputavati kretanje niti pritiskati telo, pa je organizacija pre samog odlaska na put ključna za ugodno iskustvo putovanja u trudnoći.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica