Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmlazanje mleka na poslu: Iskustva zaposlenih mama koje su uspele

Ako treba da se vratite na posao, a još uvek dojite, pročitajte iskustva majki koje su uspele i ukradite neki savet.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ništa ne može da zamni ljubav koja se oseća prema detetu. Međutim, tu su i neke druge stvari koje mamu čine zadovoljnom, a jedna od njih je i posao. Dolazak novog člana porodice nije nimalao laka promena, pogotovo za majke koje žele da se vrate na posao nakon porodiljskog.

One se tada suočavaju sa mnogim problemima, a najveći od njih je kako da nastave sa redovnim izmlazanjem mleka na poslu i kako se izboriti sa intenzivnim emocijama kada im dete nedostaje.  

Nekoliko uspešnih žena podelilo je svoja uskustva i ispričalo kako su se posle porođaja vratile na posao, kako su izašle na kraj sa problemom izmlazivanja, i savetuju vas kako da uradite isto. 

Povezane vesti

Izmlazajte se kada god možete i budite kreativne

Vlasnica pekare The Cookie Cups Nikole Pomije kaže da je dojenje jedan od najvećih izazova za sve majke, a pogotovo za one koje rade i koje su, kao ona, preduzetnice i same rade u firmi. 

"Tokom protekla četiri meseca, izmlazala sam se dva puta dnevno na poslu kad nema mušterija, kad niko ne zove, i kada pravim pauzu prilikom pravljenja kolača i ostalih pekarskih proizvoda", kaže Nikol. 

Kada radite u pekari ne možete unapred da znate da li će i kada će mušterija da niđe, pa je Nikol naučila da se nosi sa situacijom kada je mušterija prekine dok se izmlaza. 

Povezane vesti

"Dešavalo se da odem da se izmlazam kada mislim da bar narednih nekoliko minuta neće biti mušterija, ali čim sve namestim i krenem neko uđe na vrata". 

Kako je onda ova mama uspela? Tako što je koristila svaki trenutak za izmlazanje. Čak to radi i za vreme nekih bitnih poziva. 

"Za vreme sastanka ma kojem je bitno samo da sam podigla slušalicu i ne moram toliko da pričam, ja iskoristim to za izmlazanje. Jedino je nazgodno kada neko preko žice zatraži da uključite kameru, tada brzo isklučim pumpicu i uključim se čim to završim", dodaje Nikol. 

Povezane vesti

Uskladite vreme izmlazanje kako biste i dalje bile produktivne na poslu

Kada je osnivačica firme YouEarnedIt, Otum Mening postala majka sa 26 godina, morala je da balansira između dece i posla koji zahteva dosta putovanja. Na tim putovanjima ona je morala da iskoristi svoju snalažlivost. 

"Iznenađujuće je da je veoma teško pronaći prostoriju za dojilje kad ste na putu pa sam se izmlazavala svuda gde je stigla i mogla: u autu, običnom kupatilu, prostorijama za sastanke koje bi zaključala prvo", objašnjava Otum Mening. Pošto porstorija za dojilje i majke ne postoji ili su tek u razvoju žene su prinuđene da se snalaze kako znaju. 

Planirajte unapred

Lorena Gracja, takođe osnivačica privatne firme, kaže da onog trenutka kada je postala majka sve se okrenulo naopačke. Sve što je mislila da zna postalo je drugačije i teže. Bilo je dosta pokušaja i grešaka dok nije naučila kako da se snalazi u novonastaloj situaciji. 

Prvog dana na poslu obukla je džemper iskod kojeg nije obukla grudnjak za dojilje pa je izmlazivanje zahtevalo da se otkrije cela i pruži interesantan pogled onima koji su je posmatrali iz zgrade prekoputa. 

Povezane vesti

"Ovo je bila dobra lekcija da ipak nije loše da se pripremite, ako dojite. Počela sam unapred da pripremam prikladnu odeću i da nosim grudnjak za dojilje kako ne bih došla u onakvu situaciju ponovo", navodi Lorena. 

Razmišljajte o izmlazanju kao o odmoru od posla i vremenu koje ćete iskoristi da budete malo same. 

"Ako se izmlazate na poslu, razmišljajte o tome kao o mini odmoru, kada ste same i možete da meditirate. Izdvojite nekih desetak  minuta samo za vas opustite se i napunite baterije",  savetuje mama Nikol. 

Zatražite privatno mesto za dojilje u vašoj firmi

Iako ste na početku karijere ili tu radite godinama, bitno je da zatražite ono što vam je potrebno. Ako u vašoj firmi ne postoji nijedno mesto na koje možete da odete i izmlazate se, onda porazgovarajte sa menadžerom ili zaposlenima u sektoru za ljudske resurse i zajeno pornađite najbolje rešenje.  Možete same da istražite prostorije u firmi i predložite neku koja bi mogla da bude idealna za to.  

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica