Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rečenice koje nikako ne biste smeli da govorite mamama koje NE doje

Dojenje je nešto najbolje što majka može da pruži svom detetu, ali na žalost, nemaju sve mame tu mogućnost, te bi trebalo da vodite računa šta govorite pred novopečenom mamom...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Budite pažljivi, jer vaši nepromišljeni komentari mogu da povrede novu mamu koja već ima dovoljno stvari sa kojima treba da se nosi…

1. Majčino mleko je najbolje!

Svi misle da znaju najbolje, ali ako se niste bliže pozabavili ovom temom, možda je bolje da svoje mišljenje zadržite za sebe. Studije su pokazale da za neke mame i njihove bebe dojenje nije najbolja opcija. Možda mama mora da prima neke lekove zbog kojih njeno mleko nije najbolji izbor, možda nema dovoljno mleka da bi nahranila bebu ili možda je lekar preporučio formulu da bi se beba malo ugojila. Neke mame preferiraju da se ispumpaju i da daju bebi mleko iz flašice. Koji god da su razlozi, svaka mama ima pravo da odluči šta je najbolje za nju i njeno dete.

Povezane vesti

2. Ali grudi su ti ogromne, sigurno imaš mleka!

Pogrešno je pretpostavljati da žene sa većim grudima imaju više mleka, jer veličina grudi ne utiče na proces proizvodnje mleka. Pri tom, podjednako je nepristojno pričati o veličini grudi neke žene pre porođaja, koliko je i posle.

3. Kako ćeš se zbližiti sa bebom ako je ne dojiš?

Svako vreme koje provedete sa nekim je vreme za stvaranje posebne veze. Bilo da hranite dete na flašicu ili je dojite, igrate se sa njom ili dremate zajedno... U svakom slučaju, bebe i mame će imati posebnu vezu, sa dojenjem ili bez njega.

Povezane vesti

4. Dojenje će ti pomoći da smršaš!

Većina novih mama se zgrozi kada im neko ovo kaže, jer je njihova jedina briga posle porođaja dobrobit njihove bebe. One se bore da odspavaju nekoliko sati u toku dana i da završe sve druge obaveze, pa im ovakvi komentari samo stvaraju dodatni pritisak.

5. Da li si pokušala...?

Ukoliko mislite da nova mama nije istražila sve moguće opcije da podstakne proizvodnju mleka i da nije ispitala sve, varate se. U svakom slučaju, to nije ni bitno, jer je ona već donela odluku da hrani svoje dete na flašicu i to je njen izbor.

Povezane vesti

6. Formula nema antitela kao majčino mleko

Istina je da majčino mleko ima antitela koja formula nema, ali bebe dobijaju antitela od majke u poslednja tri meseca trudnoće, što im pruža potrebnu zaštitu.

7. Dojenje je "prirodno"

Prirodno je da majka nahrani gladno dete, a kako će ona to da uradi, to je njena stvar. Opet, neke stvari izgledaju „neprirodno“, ali su bolje. Ne biste voleli da ljudi prestanu da koriste pastu za zube i dezodorans, zar ne?

Povezane vesti

8. Dojenje čini bebe pametnijim

Uvek se nađe neko ko iznese i ovu popularnu teoriju kada mama izvadi bočicu da nahrani bebu. Ipak, ne postoje studije koje potvrđuju da je to istina, pa se treba malo bolje informisati pre iznošenja takvih stavova.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica