Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje trudnice: 5 mitova o prenatalnim suplementima

Prenatalni vitamini omogućavaju normalan rast i razvoj bebe i u potpunosti obezbeđuju kasniju laktaciju, međutim u vezi sa njihovim korišćenjem postoje brojni mitovi, a ovo su najčešći...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potrebe za određenim hranljivim sastojcima su tokom drugog stanja veće, te su iz tog razloga vitaminski dodaci ključni za pravilan rast fetusa, kao i zdravlje buduće mame.

Donosimo vam pet najvećih mitova kada su u pitanju prenatalni suplementi:

1. Mit: Prenatalne vitamine bi trebalo uzimati samo tokom drugog stanja

Žene bi prenatalne vitamine trabalo da uzimaju, pre trudnoće, tokom trudnoće, kao i dok doje.

Ključne razvojne faze, kao što je zatvaranje nervnih cevi, dešava se u prvim nedeljama trudnoće, tačnije u vreme dok mnoge žene i ne znaju da će za devet meseci postati mame. Takođe, dok dojite, vitamine prolaze kroz majčino mleko i tako pomažu razvoju bebe.

Izbegavanje prenatalnih vitamina u ovom periodu može dovesti do toga da vaša beba ostane bez esencijalnih vitamina.

Povezane vesti

Mit: Svi prenatalni vitamini su zapravo isti

Iako su razlike zaista male, različiti proizvođači prenatalnih multivitamina mogu uključivati različite vitamine, kao i doze.

Obavezno na deklaraciji pročitajte ključne sastojke, kao i preporučeni dnevni unos:

Folna kiselina (400-800 mg)

Gvožđe (27mg)

Kalcijum (1,000-1,300 mg)

Jod (150-220 mg)

Vitamin D (15mg)

Selen, bakar, cink, vitamin C, A i E su takođe od velikog značaja. Unosite dnevni iznos koji vam je vaš lekar preporučio i trudite se da ga ne prekoračite.

Povezane vesti

3. Mit: Multivitamini sadrže sve potrebne vitamine

Možda će vam biti potrebni vitaminski suplementi, pre, posle, kao i za vreme trudnoće. Razgovarajte sa svojim doktorom ukoliko očekujete blizance ili trojke, ukoliko u vašoj porodici postoji istorija bolesti defekta ili ako imate bilo kakva ograničenja u svojoj ishrani. Vegeterijancima je, recimo, potrebno više vitamina B12.

Najčešći suplement je omega 3 masna kiselina kao što poput DHA ili EPA kiseline, koje pomažu razvoju bebinog mozga u maminom stomaku, a kojih uglavnom nema u multivitaminima. Iz tog razloga razgovarajte sa svojim doktorom koju ribu da jedete, kako biste uneli 250 mg. Jedna do dve porcije dimljenog lososa, sardine, školjki, pastrmke ili skuše je odličan način da svoj organizam snabdete optimalnom količinom omega 3 masnom kiselinom. Živa šteti razvoju bebinog mozga, pa pokušajte da izbegavate hranu koja je sadrži, a to može biti tuna, meso ajkule i sabljarka.

Anemične žene bi trebalo da unose više gvožđa.

Dok dojite, vašoj bebi će nedostajati vitamina D, pa razgovarajte sa svojim doktorom koje suplemente da uzimate.

Povezane vesti

4. Mit: Vitamini će učiniti da budem zdrava i snažna

Od prenatalnih vitamina možete da osećate mučninu. Mučnina i zatvor su uobičajene nuspojave, pa stoga uzimajte vitamine s hranom ili pred spavanje, pijte puno vode i budite aktivni.

Ukoliko vam to ne pomaže, recite doktoru koje simptome imate, pa pokušajte sa drugim proizvođačem. Ukoliko ste intolerantni na vitamine, probajte samo sa folnom kiselinom, posebno pre nego što zatrudnite.

Povezane vesti

5. Mit: Ako uzimam prenatalne vitamine znači da ne moram da vodim računa o ishrani

Prenatalni suplementi ne pokrivaju 100 odsto vaših potreba za vitaminima. Osim toga, neki vitamini se najbolje apsorbuju u telu kroz hranu, a zdrava ishrana takođe pomaže ženi da održava zdravu trudnoću i pomaže bebinom rastu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica