Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina na koje dojenje utiče na seksualni život žene

Majčinstvo i dojenje mogu znatno da utiču na seksualni život žene, a evo i kako...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Iskustvo dojenja može uticati na razne aspekte života žene, pa tako i na seks. Donosimo pet načina na koje navala hormona, iscrpljenost i sve ostalo što se događa tokom dojenja može promeniti seksualni život...

1. Ne osećate se privlačno

Dok doji žena može imati znatno smanjenu želju za seksom i to je sasvim normalno, naročito u prvim nedeljama majčinstva kada žena i najviše doji. Neke žene smatraju da je uloga nove mame emocionalno neuskladiva s osećajem seksepila. U svakom slučaju, ako vam nije do seksa ne morate sebe siliti na to.

Povezane vesti

2. Osećate se privlačnije nego pre

Neke žene se, s druge strane, mogu osećati još privlačnije dok doje nego inače. Pitate li se kako se neko može osećati seksi dok mu se život vrti oko hranjenja deteta mlekom iz svoga tela? Zbog dojenja grudi i bradavice su osetljivije što rezultira pojačanim osećanjima, pa žena može brže i lakše da doživi orgazam. 

Povezane vesti

3. Mleko može početi da curi tokom seksa

Tokom seksa, odnosno kada se žena seksualno uzbudi može se dogoditi da mleko počne da curi što je posledica nadraživanja bradavica, odnosno rezultat refleksa otpuštanja mleka. Neki parovi čak priznaju da ih ta pojava može dodatno uzbuditi. 

4. Možete iskusiti neuobičajenu suvoću vaginalnog područja 

Zbog hormonalnih promena koje su posledica dojenja, vaginalno područje može biti primetno suvlje nego inače. Naime, dok žena doji, žlezda hipofiza proizvodi gomilu prolaktina, hormona koji podstiče proizvodnju mleka u grudima. Međutim, prolaktin utiče i na smanjenu proizvodnju drugih hormona hipofize, poput estrogena. 

A zbog manjka estrogena, vaginalno područje može postati suvlje (slično kao što se događa i u menopauzi).

Od pomoći mogu biti lubrikanti, a ako oni ne deluju možete da pitate ginekologa da vam preporuči vaginalete ili kremu s estrogenom. 

5. Partnerova ljubav može vam biti preterana

'Bujanje' oksitocina i prolaktina u kombinaciji s fizičkim činom dojenja može vas emocionalno potpuno okupirati zbog čega vam bilo kakav iskaz ljubav od strane partnera može biti suvišan. Kako se ne biste udaljili od partnera, važno je da uvek deo vremena provedete s njim, pa makar i sat vremena dnevno. To ne znači da morate forsirati seks. Razgovarajte o tome kako se osećate, držite se za ruke, mazite se, ljubite...

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica