Program fizičkih vežbi koji vam predstavljamo je osmislio tim fizioterapeuta bolnice "The Royal Surrey" u Engleskoj. Sve žene koje se  porode carskim rezom, bilo da se radi o planiranoj ili hitnoj intervenciji, imaju individualne časove sa fizioterapeutom već 12 sati nakon porođaja. Potom se vežbe organizuju jednom dnevno, tokom svih pet dana boravka u bolnici.

Program ima za cilj da porodilji pomogne da se postepeno oporavi od operacije i lagano povrati mišićni tonus.

Dani (od prvog do petog) nakon carskog reza

  • Vežbe disanja

Veoma je važno da pravilno "koristite" pluća, naročito ako ste imali opštu anesteziju. Vežbe disanja će pomoći da krv obogaćena kiseonikom oporavi organizam od efekata nastalih kao rezultat anestezije i nekretanja.

Udahnite lagano kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi i lagano izdahnite na usta. Uradite ovu vežbu tri do četiri puta i ponavljajte je u odgovarajućim intervalima tokom dana.

  • Kašljanje

Uradite ovu vežbu dok ležite u krevetu. Preko rane stavite jastuk ili urolovan veći peškir, pa obe ruke odozgo. Savijte kolena. Nakašljite se nekoliko puta. Istu tehniku treba da koristite i kada je zaista potrebno da se nakašljete, kinete ili se nasmejete od srca. Zapamtite, kašljanjem ne možete da "povredite" ranu.

Mislim da nije potrebno napominjati kako bi bilo dobro da ostavite cigarete. Mnogo je razloga za to, a dodatni je da pušenje može da izazove učestalije kašljanje, pa samim tim i bolove na mestu gde je izvršen rez.

  • Vežbe za cirkulaciju

Poboljšanje cirkulacije u nogama, posebno u stopalima će pomoći  apsorpciju viška tečnosti, smanjiće otoke i umor u nogama, uticaće da se slabije javljaju grčevi, sprečiće pojavu ispucalih kapilara i pomoći zatezanju mišića potkolenice.

Dok ležite u krevetu, ispružite noge. Odignite jednu nogu 10-15 centimetara od kreveta, pa potom drugu. Pravite kružne pokrete stopalima u jednu, pa u drugu stranu. Možete da pravite i pokrete stopalima gore-dole (druga varijanta).

  • Vežbe za kolena i kukove

U ležećem položaju, jako pritisnite potkolenice ka krevetu, sve dok ne osetite zatezanje mišića zadnjeg dela butine. Pokušajte da se podizanjem kukova u toj poziciji "prošetate" po krevetu.

  • Pravilno držanje

Trudite se da se ne povijate napred. Pravilno držanje će pomoći da izbegnete bolove u leđima. Kada sedite u krevetu ili na stolici, postavite jastuk ispod donjeg dela leđa. Dok dojite bebu, idealno je da koristite jastuk za dojenje u obliku meseca ili, jednostavno, postavite dva jastuka - jedan ispod bebe, a drugi ispod ruke na strani na kojoj dojite bebu.

Kada ležite na leđima, držite mali jastuk ispod kolena. U slučaju da ležite na strani, jastuk postavite između kolena kao što ste, možda, radili i tokom trudnoće. Ovo može da bude i dobra, relaksirajuća pozicija za dojenje bebe u ležećem položaju.

  • Ustajanje iz kreveta

Pravilnim ustajanjem iz kreveta ćete izbeći bolove na mestu reza, kao i bolove u leđima. Najpre savijte noge u kolenima, okrenite se na stranu, pridignite se na lakat i šaku, pa sedite na ivicu kreveta.

  • Vežbe za stomačne mišiće

Ova vežba se preporučuje za jačanje tonusa trbušnih mišića. Dok ležite u krevetu na leđima, pokušavajte da kukove pomerate što više ka krevetu, pa se lagano vratite u početnu poziciju. Vežba opušta mišiće donjeg dela leđa i zateže stomačne mišiće.

Druga vežba poboljšava pokretljivost kukova. Pozicija je ista, i dalje  ležite na leđima, ali su ovog puta noge savijene u kolenima. Okrećite se na bok, prvo na jednu pa na drugu stranu.

  • Vežbe za donji zid karlice

Ove vežbe možete da radite tek pošto vam budu uklonjene kopče (nikako prvih nekoliko dana nakon carskog reza).

Mišići donjeg zida karlice mogu da se opuste nakon porođaja - zbog nekretanja, ili u vreme menopauze. Vežbe su važne čak i ako niste imali vaginalni porođaj, jer su pomenuti mišići trpeli veliki pritisak tokom trudnoće. A šta može da se desi ako ih ne ojačate? Možete da se "malo upiškite" kada se nakašljete, radite vežbe ili podignete neki teži predmet.

Međutim, vežbe će pomoći da ovi mišići ojačaju i vrate se u prvobitnu formu. Možete da vežbate kada stojite, sedite ili ležite. Jedino je važno da vežbanje bude redovno. Sve što treba da uradite je da zategnete mišiće donjeg zida karlice i da se u tom položaju zadržite nekoliko sekundi (najbolje pet sekundi). Potrudite se da ne zatežete mišiće butina, uvlačite stomak ili zadržavate dah. Opustite se i vežbu ponovite četiri do šest puta. Istu vežbu uradite u drugačijem ritmu. Zategnite mišiće u trajanju od samo jedne sekunde, pa se opustite. Vežbu ponovite 15 puta.

Obe vežbe uradite tri do četiri puta dnevno. Osetićete da su se mišići zategli kada bez problema budete mogli da ih zadržite u zategnutom položaju duže od pet sekundi. Biće vam potrebno nekoliko nedelja da uvidite rezultate vežbanja, zato budite uporni i strpljivi.

Još neki saveti:

* Izbegavajte podizanje težih predmeta prvih nekoliko nedelja nakon porođaja.

* Šest nedelja posle porođaja možete da se uključite u program postnatalnih vežbi.

* Tenis, džoging ili step-aerobik se preporučuju tek nakon 10-12 nedelja od porođaja.

Daniela Petrović