Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 dečjih imena inspirisanih mitologijom

Ukoliko želite da vaše dete ponese neko neobično ime, a uz to ste i fan mitologije, naši predlozi sigurno će vam se dopasti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mitološka bića neiscrpna su nam inspiracija u raznim situacijama, pa tako i kada tražimo ime za bebu. Evo nekoliko imena inspirisanih mitologijom:

1. Kasandra

U grčkoj mitologiji Kasandra je bila ćerka trojanskog kralja Prijama i kraljice Hekabe u koju se zaljubio Apolon, grčki bog muške lepote, muzike, sunca, proroštva i lečenja. Kasandrino ime izvedeno je od grčkih reči: sijati i muškarac. Može se shvatiti kao ona koja sija nad muškarcima, uvlači ih u ljubavnu mrežu i obasjava.

Povezane vesti

2. Rea Silvija

Prema mitologiji starih Rimljana, Rea Silvija majka je legendarnih blizanaca Romula i Rema. Bila je ćerka Numitora, kralja Alba Longe, a nakon što je Numitora s prestola zbacio njegov mlađi brat Amulije, Rea Silvija morala je da ode u Vestalke i da se zakune na tridesetogodišnji celibat. Međutim, zatrudnela je, a za to je 'okrivila' rimskog boga rata Marsa koji ju je zaveo i s njom vodio ljubav.

Rodila je blizance Romula i Rema, a u strahu od Amulija morala je da ih prepustiti divljoj reci Tiber, što se posle pokazalo kao mudra odluka jer je korpa doplutala do obale, a na obali je Romula i Rema podojila vučica. Romul i Rem kasnije su Amulija svrgnuli s vlasti, a na presto se vratio Numitor. 

Povezane vesti

3. Dijana

Dijana je staroitalska boginja svetla, Meseca i života koju su Rimljani izjednačili s grčkom boginjom Artemidom. Dijana je zaštitnica lovaca, kći Jupitera i Lete, te Apolonova sestra.

4. Kalista (Kalisto)

Ime dolazi od grčke reči koja znači najlepša. Kalista je bila nimfa koja se zavetovala da će ostati devica. Prema jednoj verziji mita, u Kalistu se zaljubio Zevs te su vodili ljubav. Dok se kupala s nimfama boginje Artemide otkriveno je da je trudna, pa ju je boginja pretvorila u medveda, a u tom je obličju rodila i svoga sina Arkada. Druga strana priče govori da je Hera pretvorila Kalistu u medveda da bi se osvetila zbog muževljeve nevere.

Povezane vesti

5. Maja

Jedna je od sedam Atlantovih i Plioninih ćerki, najstarija, najlepša i najstidljivija. Maja je Zevsu rodila sina, boga Hermesa. Maja je takođe podigla i Arkada, Kalistinog sina, da ga zaštiti od Herinog gneva (Hera je njegovu majku pretvorila u medveda). Maja je boginja polja, a povezuje je se i s prolećem i zemljom. Po njoj je nazvan peti mesec u godini - maj. 

6. Kora

Drugo je ime grčke boginje Perzefone, prelepe kraljice Hada, što je postala protiv svoje volje, nakon što ju je oteo Had. Ona je Zevsova i Demetrina ćerka, a za njenu su se ruku nadmetali Hermes, Ares, Apolon i Hefest, ali Demetra je odbila sve njihove poklone i sakrila ćerku daleko od društva bogova. Perzefona je živela mirnim životom, udaljena od ostalih bogova Olimpa.

Povezane vesti

7. Penelopa

U grčkoj mitologiji lik je iz Homerove 'Odiseje' i Odisejeva verna žena kojoj on želi da se vrati. Penelopino ime metafora je za vernost jer je 20 godina čekala muža. Prema jednom tumačenju Penelopino ime blisko je grčkoj reči za patku (penelops), a moguća je poveznica verovanje da su patke bile monogamne.

8. Tristan

Lik jedne od najpoznatijih ljubavnih priča o Tristanu i Izoldi. Tristan je u Irskoj upoznao Izoldu o čijoj je lepoti govorio svom ujaku, kralju Marku, koji se Izoldom odlučio oženiti. Međutim, umesto Marka i Izolde ljubavni napitak popili su Tristan i Izolda i tako postali povezani do smrti. Ljubomora je na kraju uzrokovala da Tristan od boli umre, a Izolda je potom preminula pored njega. Kralj Mark preneo je u Kornvol tela nesrećnih ljubavnika i sahranio ih jedno do drugog. Iz njihovih grobova izrasla su dva stabla čije su se grane međusobno ispreplele.

9. Lamija

U grčkoj mitologiji bila je ćerka Posejdona i Libije, kao i čudovište iz Hadova podzemnog carstva, polužena i poluzmija. Na Lamiju je ljubomorna Hera bacila kletvu - nije mogla da zatvori oči tako da je uvek bila opsednuta prizorom svoje preminule dece. Zevs, koji je voleo Lamiju, dao joj je poklon da može da izvadi svoje oči da bi se odmorila, a potom ih posle vrati. Lamija je zbog svog gubitka bila ljubomorna na ostale majke.

10. Eneja (Enej)

Iako se ovo ime smatra ženskim, u grčkoj mitologiji tako se zvao sin princa Anhiza i boginje Afrodite, trojanski junak koji je imao zapaženu ulogu u Trojanskom ratu. Enejino ime verojatno je izvedeno od grčke reči "aine" koja znači hvaljenje.

U Homerovoj 'Ilijadi' Eneja je bio vođa trojanskih saveznika Dardanaca, kao i Hektorov poručnik. Nakon pada Troje, Eneja je bio jedan od retkih preživelih Trojanaca i s ostalima preživelima krenuo je na put u Italiju. Eneja je na odlasku iz Troje dobio od Parisa trojanski mač, a proročanstvo starih proroka govorilo je da onaj koji ima trojanski mač ima sjajnu budućnost.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica