Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

16 zanimljivih činjenica o dojenju

Sigurno ste već čuli da je dojenje podjenako dobro i za bebu i za mamu, ali evo nekoliko stvari o dojenju koje možda niste znali...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ste već svoju bebu dojili ili vas to tek očekuje, donosimo vam 16 zanimljivih činjenica koje će vam pomoći da bolje shvatite šta se tačno dešava tokom ovog posebnog čina između mame i bebe.

1. Svako majčino mleko ima jedinstven miris i bebe mogu da primete razliku između mleka svoje mame i mleka neke druge žene.

Povezane vesti

2. Majčino mleko ima lekovita svojstva, pa tako kada vas grudi bole od bebinog sisanja, mleko vam može ublažiti bol. Pokušajte da grudi masirate sopstvenim mlekom i videćete da ćete se ubrzo osećati bolje.

3. Bebe koje sisaju su u manjem riziku od sindroma iznenadne smrti (SIDS).

4. Zahvaljujući dojenju uštedećete više novca.

5. Rizik od osteoporoze, bolesti srca, kao i raka dojke i jajnika može biti smanjen ukoliko dojite.

Povezane vesti

6. Mame mogu da doje dok su bolesne - beba je bila izložena virusu ili bakteriji još pre nego što su se vama simptomi uopšte pojavili. Osim toga, majčino mleko je u tom periodu dobro za bebu, jer vaš organizam tokom bolesti stvara antitela koja se bore protiv virusa, a vi ih dojenjem prenosite bebi.

7. Količina mleka koje proizvodite nema nikakve veze sa veličinom vaših grudi pre nego što ste dobili bebu.

8. Vaše telo se može brzo vratiti u prvobitno stanje (pre trudnoće), zahvaljujući dojenju. Naime, hormoni koji se proizvode tokom dojenja mogu pomoći vašoj materici da se vrati u istu veličinu pre trudnoće.

9. Dojenjem možete izgubiti podjenak broj kalorija kao kada biste prepešačili 11 kilometara.

Povezane vesti

10. Bebe koje sisaju su ređe bolesne - ne samo da majčino mleko smanjuje rizik od infekcija i stomačnih problema, već se smanjuje rizik i od astme, dijabetesa, gojaznosti u detinjstvu i budućnosti.

11. Putem mleka, bebe dobijaju i blagi ukus hrane koju jedete, što kasnije olakšava uvođenje čvrste hrane u njenu ishranu.

12. U svetu možete kupiti majčino mleko i putem interneta i to po ceni od četiri dolara za 120 ml.

Povezane vesti

13. Direktan kontakt koža-na-kožu u prvih nekoliko sati bebinog života olakšava dojenje. Na taj način bebe jačaju svoj instinkt za sisanjem, a mamine grudi mogu detektovati ukoliko temperatura bebinog tela varira.

14. Kod skoro 75 odsto mama desna dojka proizvodi više mleka.

15. Majčino mleko nikada ne biste smeli da razblažujete. Ono će se samo menjati u zavisnosti od bebinih potreba, a ukoliko ga razblažujete možete izazvati fatalne posledice po bebino zdravlje.

16. Mleko ne izlazi samo iz jedne rupe na bradavici, a takođe, broj rupa varira od mame do mame.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica