Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje mogu uzrokovati bol pri dojenju

Kada je reč o dojenju jedan od najvećih mitova je da je ono bolno i da će bol nestati kroz dve, tri, šest ili više nedelja. Istina je da njega, ustvari, prouzokuju određeni problemi pri laktaciji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko osećate bol svaki put kada pokušate da nahranite bebu, možda će vam se učiniti da nećete izdržati ni sledećih šest dojenja, a kamoli nedelja. Ali istina je da pri dojenju ne bi trebalo da osećate ikakvu bol, a ako se bol ipak javi, to je znak da nešto nije u redu.

Uz pomoć stručnjaka moći ćete da bezbolno dojite... Evo 10 stvari koje bi trebalo da razmotrite pre toga:

Da li je problem u bebinom položaju pri sisanju?

Beba koja nije u pravilnom položaju možda nije u stanju da lepo ustima uhvati bradavicu, pa mama može da oseća bol pri dojenju. Isto se dešava i kada beba ne može lepo da otvori svoja ustašca. Budite sigurne da je beba blizu vaših grudi. Takođe, ne bi trebalo da bude prevelikog prostora između mame i bebe. Stomačić mora da bude okrenut ka vama, a ne ka plafonu, a usta treba da budu u visini bradavice.

Pročitajte više Pravilan položaj za dojenje

Ako vam se učini da beba ne sisa dobro, ili da nije dobro ustima obuhvatila bradavicu, trebalo bi da prekinete dojenje, a potom svoj prst stavite u ugao bebinih usana i lagano izvučete bradavicu iz njenih usta, pa pokušate ponovo.

Da li su vaše grudi pune mleka?

Nekoliko dana nakon što ste se porodili, grudi su najčešće tvrde zbog mleka, pa je bebi uglavnom teško da pravilno uhvati bradavicu. Najbolje rešenje za to je da pre dojenja stavite topli oblog na dojku, malo je izmasirate, i na taj način omekšate područje oko bradavice kako bi beba lakše pravilno uhvatila bradavicu i sisala. 

VIŠE O... Prepunjenost dojki

Da li je vaša bradavica čudnog oblika ili boje nakon dojenja?

Ako vaša bradavica nakon dojenja izgleda drugačije (ravna ili previše ispupčena ili ima belu liniju), ovo može da se dogodi ako beba ne sisa pravilno ili ima neku anatomsku varijaciju, kao što je rezica ispod jezika, pa čak i rascep mekog nepca. U ovim slučajevima lekarski pregled može da bude od neprocenjivog značaja.

Pročitajte i iskustvo jedne mame... Dojenje: Problem uvučene bradavice

Da li imate neke promene na koži ili mlečne plikove - blistere?

Mnoge mame koje su dojile susrele su se sa mlečnim plikovima ili blisterima, koji nastaju iz različitih razloga, a najčešće su u pitanju nepravilan položaj bebe, zastoj mleka i soor iliti mlečac. Ako su plikovi bliži samoj bradavici, verovatno da je u pitanju nepravilno sisanje. Nekada nije lako da ovi plikovi nestanu, s obzirom da svaki put kada beba sisa, plik može da pukne i da se rana ponovo javi.

VIŠE O... Mlečni plikovi ili blisteri

Da li imate plik ili belu tačku na vrhu bradavice?

Ako ste primetili da vam se na vrhu bradavice pojavio plik ili bela tačkica i ako ne osećate bol, problem će se verovatno rešiti sam od sebe. Ali ukoliko vam ovo pričinjava bol, možete da probate da potopite dojku u toplu vodu, zatim istrljate višak kože, a onda i rukom pokušate da izbacite mleko iz tog područja. Ako imate uporne i česte plikove na vrhu bradavice, najbolje je da potražite stručnu pomoć. 

Pogledajte i Prve nedelje s bebom: Saveti za lakše dojenje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica