Veliki broj žena očekuje da nakon porođaja njihov stomak izgleda kao pre trudnoće i zato mnoge od njih padnu u depresiju kada vide da se stomak ipak nije smanjio.

Stručnjaci kažu da se retko koja žena, čak i ako je bila u savršenoj formi, odmah posle porođaja vrati u pređašnji izgled. Uostalom, stomak se devet meseci širi kao balon i kada se žena porodi, on počinje lagano da se „izduvava" i vraća u prethodno stanje. Takođe, kilogrami koji su se u trudnoći nagomilali počinju polako da se tope, posebno kada se počne s vežbanjem i kada se ishrana malo promeni. Mame koje doje svoje bebe nikako ne smeju da drže dijete niti da sebe, a ni bebu, lišavaju bitnih namirnica. Stručnjaci tvrde da će se telo nakon porođaja, osim u slučaju prekomerne gojaznosti, vratiti u formu posle tri do šest meseci, a lekari strogo zabranjuju rigorozne dijete i iscrpljujuće vežbe.

Ozbiljniji i naporni treninzi nikako se ne preporučuju u prva četiri meseca posle porođaja, odnosno prvih šest meseci posle carskog reza, zbog rane, ali i potencijalno lošeg uticaja na laktaciju i kvalitet mleka. Zato je za žene koje žele da smršaju veoma važan period od petog do desetog meseca, jer se tada kilogrami najlakše tope. Posle desetog meseca skidanje kilograma ide malo teže, ali je i dalje ostvarivo. Bitno je da imate cilj, ali i da se zdravo hranite i vežbate, i rezultati neće izostati.

Redovne vežbe

Dario Ćirić, personalni fitnes trener, savetuje kako na najbrži način možete da se oslobodite viška sala na stomaku.

- Da bi se došlo do pločica, jedino je bitno da je koža preko stomaka tanka, odnosno da bude manje od 15 procenata masti u tom delu. Pored vežbi i dijete, prve rezultate treba očekivati posle šest nedelja. Stomak ćete vrlo lako zategnuti ako vežbom obuhvatite sve delove trbušnog zida. Za to je najbolja vežba za gornji deo tela, koja se radi tako što legnete na leđa sa savijenim kolenima i podižete gornji deo tela. Iz istog položaja podižete noge i odižete kukove. Na kraju sledi zasuk levim laktom na desno koleno i obrnuto. Na taj način se obuhvata ceo trbušni zid, a zbog balansa mišića oko kičme moraju se uraditi i vežbe za donji deo leđa.

Da biste se oslobodili naslaga masnog tkiva preko stomaka, pored ovih vežbi preporučuje se i određena dijeta. Vežbe za ravan stomak trebalo bi da obuhvataju što više mišićnih grupa. Zato se za mame preporučuje čučanj i iskorak za donji deo tela u kombinaciji s potiskom. Na primer, spuštajte se zajedno s tegićima od 2 kg, koji su u visini ramena, a kada se podižete podignite i ruke iznad glave. Radite tri puta po 10 ponavljanja, a iskorak radite posebno samo levom pa desnom nogom. Neka ovo bude samo početak, vremenom treba povećavati kako ponavljanja, tako i broj i vrstu vežbi.

Bez dijete dok traje dojenje

Novopečene mame često drže razne, nezdrave dijete izgladnjujući svoj organizam, sve kako bi se što pre vratile na staro, a nisu ni svesne da na taj način mogu ozbiljno da naškode zdravlju.

- Važno je znati da dokle god majka doji, nema dijete! Posle toga, ukoliko žena ima višak masnih naslaga na stomaku, trebalo bi da se upozna s dijetoterapijom i principima zdrave ishrane. Preporučuju se pet obroka u toku dana, dovoljno tečnosti i fizička aktivnost. Savetuju se, takođe, određene vrste namirnica, na prvom mestu proteini, sveže i bareno povrće. Pored preporučene doze, važno je  upoznatise i s kombinovanjem namirnica i dozvoljenom dozom sezonskog voća. Pravilna ishrana umnogome može pomoći ženi da ne upadne u postporođajnu depresiju. Ukoliko se pridržava ovih zdravih životnih navika, ravan stomak se vraća za šest meseci - kaže Milka Raičević, nutricionista.PageBreak

Liposukcija i lipoliza

- Liposukcija se ne radi kod žena do navršenih godinu dana od porođaja budući da retrakcija kože zahteva upravo toliko vremena. Liposukcija nije metod za mršavljenje, već se njome oblikuje telo u onim slučajevima kada je elasticitet kože dobar te je potrebno aspirirati mast iz sloja između misića i kože. Važno je reći da ne postoji laserska liposukcija, već laserska lipoliza (razbijanje masnih ćelija laserskim zrakom). Ukoliko ima manje masti (do 300 cc), koja se tretira laserom, ostavlja se da organizam sam resorbuje tu mast. Veća količina masnih kiselina bi štetno delovala na bubrege i jetru. Ukoliko se laserom tretira veća količina onda se radi liposukcija kojom se odstranjuje višak.

Laserski zrak deluje na kolagene kože, tako da se koža više zateže. Taj efekat se postiže bolje i više kada se nakon liposukcije, posle šest meseci tretira laserskim zrakom površna dubina. U slučajevima gde postoji nagomilano masno tkivo, a i višak kože (hirurg procenjuje da li će se koža retrahovati dovoljno), radi se takozvana tehnika po Avelaru, gde se s donjeg dela stomaka uklanja višak kože nakon liposukcije celog stomaka. Trebalo bi napomenuti i to da oslabljeni mišići imaju za posledicu i višak kože tako da se radi istovremeno isecanje viška kože i rekonstrukcija mišića prednjeg trbušnog zida. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i nešto je bolnija od operacije kojom se samo uklanjanja višak kože sa abdomena - kaže dr Mićo Đuričić, specijalista za plastičnu, estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju.

Iskustva poznatih mama

Agneta Azirović, manekenka
- Tokom trudnoće sam se ugojila 20 kilograma i kao i svim novopečenim mamama, ostao mi je stomak koji se vremenom povukao sam od sebe. Nisam menjala ishranu, jela sam isto kao i u trudnoći, nisam vežbala, a čini mi se da se on toliko nije ni primećivao. Posle šest meseci vratila sam devojačku figuru, samim tim mi je i stomak nestao i smatram da mi je dojenje puno pomoglo u tome. 

Ivana Zarić, voditeljka
- Nisam od onih žena koje su opterećene da se pošto-poto vrate u staru formu nakon porođaja. U prvoj trudnoći sam se ugojila 27 kilograma pa mi je trebalo oko pola godine da se dovedem u red, u drugoj znatno manje, ali s obzirom na to da sam postala mama u drugoj polovini tridesetih, razvlačenje kože mi je bio mnogo veći problem od samih kilograma. Imala sam sreće pa sam vežbanjem posle prvog porođaja uspela da postporođajni stomak dovedem u red, ali sam zaista bila uporna i redovno radila vežbe, jer smatram da su one efikasnije od bilo kog tretmana.

Ivana Jordan, pevačica
- Moj sin Vuk je moj lični trener, stalno jurim za njim, tako da sam od porođaja uspela da vratim staru kilažu. Naravno da se tokom trudnoće dogodi revolucija u organizmu pa treba vremena da se vrati na staro, ali nisam se uopšte opterećivala time kako mi stomak izgleda. Tek sada, kada Vuk ima više od godinu dana, razmišljam o tome da počnem s vežbama i zategnem stomak kako bih bila potpuno zadovoljna izgledom. Mislim da je mnogo važnije voditi računa tokom trudnoće i kvalitetno se hraniti, a ne jesti za dvoje, pa će samim tim i problem postporođajnog stomaka biti manji.

Tekst: Ž. M. i M. P.