Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežbe, pravilna ishrana, liposukcija ili lipoliza: Kako najlakše skinuti višak na stomaku posle porođaja?

Bebe, osim ogromne radosti, svakoj majci donose i višak kilograma, a samim tim i nezadovoljstvo svojim izgledom. Pročitajte savete naših stručnjaka kako da što lakše 'dovedete u red' svoj postporođajni stomak.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veliki broj žena očekuje da nakon porođaja njihov stomak izgleda kao pre trudnoće i zato mnoge od njih padnu u depresiju kada vide da se stomak ipak nije smanjio.

Stručnjaci kažu da se retko koja žena, čak i ako je bila u savršenoj formi, odmah posle porođaja vrati u pređašnji izgled. Uostalom, stomak se devet meseci širi kao balon i kada se žena porodi, on počinje lagano da se „izduvava" i vraća u prethodno stanje. Takođe, kilogrami koji su se u trudnoći nagomilali počinju polako da se tope, posebno kada se počne s vežbanjem i kada se ishrana malo promeni. Mame koje doje svoje bebe nikako ne smeju da drže dijete niti da sebe, a ni bebu, lišavaju bitnih namirnica. Stručnjaci tvrde da će se telo nakon porođaja, osim u slučaju prekomerne gojaznosti, vratiti u formu posle tri do šest meseci, a lekari strogo zabranjuju rigorozne dijete i iscrpljujuće vežbe.

Ozbiljniji i naporni treninzi nikako se ne preporučuju u prva četiri meseca posle porođaja, odnosno prvih šest meseci posle carskog reza, zbog rane, ali i potencijalno lošeg uticaja na laktaciju i kvalitet mleka. Zato je za žene koje žele da smršaju veoma važan period od petog do desetog meseca, jer se tada kilogrami najlakše tope. Posle desetog meseca skidanje kilograma ide malo teže, ali je i dalje ostvarivo. Bitno je da imate cilj, ali i da se zdravo hranite i vežbate, i rezultati neće izostati.

Redovne vežbe

Dario Ćirić, personalni fitnes trener, savetuje kako na najbrži način možete da se oslobodite viška sala na stomaku.

- Da bi se došlo do pločica, jedino je bitno da je koža preko stomaka tanka, odnosno da bude manje od 15 procenata masti u tom delu. Pored vežbi i dijete, prve rezultate treba očekivati posle šest nedelja. Stomak ćete vrlo lako zategnuti ako vežbom obuhvatite sve delove trbušnog zida. Za to je najbolja vežba za gornji deo tela, koja se radi tako što legnete na leđa sa savijenim kolenima i podižete gornji deo tela. Iz istog položaja podižete noge i odižete kukove. Na kraju sledi zasuk levim laktom na desno koleno i obrnuto. Na taj način se obuhvata ceo trbušni zid, a zbog balansa mišića oko kičme moraju se uraditi i vežbe za donji deo leđa.

Povezane vesti

Da biste se oslobodili naslaga masnog tkiva preko stomaka, pored ovih vežbi preporučuje se i određena dijeta. Vežbe za ravan stomak trebalo bi da obuhvataju što više mišićnih grupa. Zato se za mame preporučuje čučanj i iskorak za donji deo tela u kombinaciji s potiskom. Na primer, spuštajte se zajedno s tegićima od 2 kg, koji su u visini ramena, a kada se podižete podignite i ruke iznad glave. Radite tri puta po 10 ponavljanja, a iskorak radite posebno samo levom pa desnom nogom. Neka ovo bude samo početak, vremenom treba povećavati kako ponavljanja, tako i broj i vrstu vežbi.

Bez dijete dok traje dojenje

Novopečene mame često drže razne, nezdrave dijete izgladnjujući svoj organizam, sve kako bi se što pre vratile na staro, a nisu ni svesne da na taj način mogu ozbiljno da naškode zdravlju.

Povezane vesti

- Važno je znati da dokle god majka doji, nema dijete! Posle toga, ukoliko žena ima višak masnih naslaga na stomaku, trebalo bi da se upozna s dijetoterapijom i principima zdrave ishrane. Preporučuju se pet obroka u toku dana, dovoljno tečnosti i fizička aktivnost. Savetuju se, takođe, određene vrste namirnica, na prvom mestu proteini, sveže i bareno povrće. Pored preporučene doze, važno je  upoznatise i s kombinovanjem namirnica i dozvoljenom dozom sezonskog voća. Pravilna ishrana umnogome može pomoći ženi da ne upadne u postporođajnu depresiju. Ukoliko se pridržava ovih zdravih životnih navika, ravan stomak se vraća za šest meseci - kaže Milka Raičević, nutricionista.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica