Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trudnoća nakon carskog reza: kada je pravo vreme?

Mame koje su svoju bebu donele na svet carskim rezom često imaju dilemu koliko bi trebalo pričekati s narednom trudnoćom. Stručnjaci su pronašli odgovor za njihovo pitanje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija poslednjih godina preporučuje drugu trudnoću tek dve godine nakon prve, bez obzira na to da li je prvo dete rođeno carskim rezom ili prirodnim putem, što znači da bi trebalo da razmak između dva porođaja bude dve godine i devet meseci. S druge strane, američko Ministarstvo zdravlja preporučuje da se pričeka tri godine.

Međutim, brojna medicinska istraživanja pokazala su da je važno sačekati najmanje 18 meseci nakon rođenja deteta carskim rezom.

"Opšte je pravilo da bi trebalo pričekati između 18 i 23, a isti taj period preporučuje se kao poželjan i za žene koje su prvo dete rodile vaginalno", objasnio je ginekolog Brus Flem.

Povezane vesti

Iako to deluje kao predug period,

Iznenađujuće, što je više vremena potrebno da ožiljak zaraste, to je bolje, smatraju eksperti, naročito ukoliko će drugi porođaj biti vaginalni

stručnjaci podsećaju da je telo majke prošlo kroz snažnu traumu – najpre je prošlo kroz trudnoću, a zatim i kroz porođaj, i to onaj izveden operacijom. Zbog svega toga, neophodno je da se žena oporavi na pravi način i nadoknadi hranljive materije koje je njeno telo gubilo dajući ih bebi.

"Na primer, možete biti anemični jer su sve vaše gvožđe dobili beba i placenta za vreme trudnoće", napominje dr Flem.

Povezane vesti

Mnoge mame zabrinute su da bi njihov ožiljak od carskog reza mogao ponovo da se otvori za vreme prirodnog porođaja. Rizik za to je, ipak, veoma nizak, ali postoji ako je razmak između dveju trudnoća bio kraći. Takođe, trudnoća koja je usledila ubrzo po porođaju carskim rezom povećava rizik za probleme s placentom – placentu previju ili abrupciju placente.

Kako strani ginekolozi napominju, porodilje koje su svoje dete donele na svet carskim rezom i planiraju da se ponovo ostvare u ulozi majke moraju imati ove podatke u vidu kada planiraju narednu trudnoću jer ta saznanja smanjuju mogućnost za komplikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica