U većini zemalja, žene su, po otpuštanju iz porodilišta, prepuštene same sebi, te nisu u prilici da sa stručnim licima razgovaraju o problemima svog tela koji se javljaju nakon porođaja. U Francuskoj, s druge strane, porodilje obavezno posećuju ginekologa u toku prvog meseca nakon porođaja, pa mogu da se požale stručnjacima na eventualne poteškoće i bolove. Uz to, one, u proseku, dvanaest sati provedu u razgovoru s postnatalnim fizioterapeutom koji je specijalizovan za rehabilitaciju karličnog dna i abdominalnih mišića.

"Razgovaramo o tome kako oporaviti perineum (međicu) i poboljšati seksualni život", objašnjava Džejms Turgis, francuski fizioterapeut i vlasnik privatne klinike u Londonu. On dodaje da se adbominalni mišići redovno pregledaju, za slučaj da je došlo do bilo kakvih oštećenja, a ženama se propisuju i određene vežbe za ovaj deo tela.

Iako je normalno da se koža na stomaku opusti u prvim mesecima nakon što je beba došla na svet, kod nekih žena stomačić posle porođaja dobija karakterističan izgled: formira se pojas masnih naslaga podeljen na dva viseća dela. Ovaj drugi slučaj je znak da se abdominalni mišići nisu vratili u pređašnji položaj. Ovo stanje naziva se abdominalna dijastaza, a u većini zemalja se ne kontroliše.

Uz to što ova dijastaza izaziva neatraktivan izgled stomaka, ona, ukoliko se ne leči, dovodi do većih problema – inkontinencije (nevoljno mokrenje) i bolova u donjem delu leđa. Štaviše, fizička aktivnost u vreme razvoja abdominalne dijastaze može izazvati dalje poteškoće.

"Ako se mišići stomaka nisu vratili u pređašnji položaj, mišići karličnog dna nemaju pravilan oslonac", kaže Marija Eliot, fizioterapeutkinja koja vodi londonski centar "SimplyWomansHealth". "Mnogo žena koje su bile u formi pre porođaja smatraju da su njihovi mišići dovoljno snažni i odlaze na trčanje ili vežbanje, zbog čega nastaju problemi poput stres inkontinencije."

Kako Eliotova objašnjava, u tom stanju čak i jednostavni čučnjevi mogu dovesti do toga da se abdominalni mišići još više udalje.

"U Francuskoj, ženama se najpre pomaže u jačanju mišića karličnog dna (kegelovim vežbama) i približavanju abdominalnih mišića. Tek kada se ovo postigne, žena može da počne s vežbama za stomak", kaže Marija Eliot.