Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajni kilogrami: Mršavljenje bez dijete

Kako na zdrav način skinuti višak kilograma nakon porođaja savetuje lični trener Marko Aleksandrić.

  Izvor: Foto: Profimedia

Marko Aleksandrić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, zajedno sa svojim stručnim timom, godinama radi na specifičnim postporođajnim programima. Uz njegovu pomoć, mnoge žene su uspele da brzo smršaju posle porođaja, preoblikuju telo i dovedu stanje organizma  na optimalan nivo.

Prema njegovim rečima, uz dobru dijagnostiku i pravilno koncipiran trening, dijeta nakon porođaja nije ni potrebna, već samo zdrava ishrana. Dijete za mršavljenje mogu biti veoma opasne i na duže staze kontraproduktivne.

"Žene treba da znaju da se u njihovom organizmu za vreme trudnoće i posle porođaja dešavaju promene koje povećavaju mogućnost da se primenom specifičnih treninga ostvari izvanredan rezultat u mršavljenju. Promene se odnose na hormonalni status, strukturu tkiva, kapilarnu mrežu, višak tečnosti, povećanje ekstracelularnih proteina i plućne difuzije. Sve ove činjenice su poklon prirode porodilji i olakšavaju sam proces redukcije telesne težine i vraćanje organizma na optimalan nivo. Savršen izgled tela, lakoća pokreta i svežina duha mogu da se postignu bez obzira na godine i težinu, zahvaljujući specijalnim programima koji razgrađuju masno tkivo, a jačaju mišićno, uz gubitak viška tečnosti", objašnjava trener i savetuje mame na šta treba da obrate pažnju, ako posle porođaja žele da počnu sa planiranim vežbanjem.

Pre početka vežbanja obavezni su lekarski pregled i testiranje

Dijagnostika i specijalna testiranja su prvi korak za svaku osobu koja ima nameru da vežba. Detaljan medicinski pregled, kompleks testova i laboratorijske analize daju nam dosta podataka koje iskusan stručnjak koristi da bi koncipirao trening. Od toga zavisi da li će se treninzi obavljati 2, 3 ili 4 puta nedeljno, da li će trajati sat i po ili dva i po sata.

Najefikasnije je vežbanje od 5. do 10. meseca posle porođaja

Trening u nekom većem obimu nije preporučljiv u prva četiri meseca, zbog mogućeg uticaja na kvalitet laktacije. Zato je za žene koje imaju nameru da vrate vitku liniju veoma bitno da iskoriste period od petog do 10. Meseca nakon porođaja. Posle 10. meseca put povratka na fizički status pre trudnoće je teži. U praksi to znači da je potreban koji mesec više da bi se ostvarilo zapreminsko umanjenje tela, da bi se mišićna vlakna učinila kompaktnim i gipkijim i dobila snaga koja obezbeđuje  energiju za brojne porodiljske obaveze.

Skidanje kilograma posle porođaja carskim rezom

Ovde je situacija malo drugačija jer mame ne smeju da počnu sa aktivnošću pre šestog meseca. Posebno se vodi računa o specifičnom disanju i minimalnom povećavanju intraabdominalnog pritiska pri vežbanju. U zavisnosti od toga da li je rez bio vertikalan ili horizontalan, obraća se pažnja na stepen amplitude pokreta u određenim zglobovima, intezitetu i izboru  vežbi.

Način vežbanja

Rezultat mog dugogodišnjeg rada su programi mršavljenja kojima je moguće za mesec dana izgubiti pet a nekada i 10 kilograma, a da se to ne odrazi na vedrinu i radnu sposobnost porodilje. U radu se koriste razne tehnike brzog hodanja, kojima se postiže gubitak enormnih količina masti. Koeficijent efikasnosti u radu je vrlo visok. Uz to, čitav kompleks vežbi koje se rade u parteru zasnovan je na principu otpora i hidraulike, što je tehnika budućnosti. Zahvaljujući dugotrajnoj edukaciji i prisustvovanju raznim seminarima i radnim treninzima, imam privilegiju da među prvima to znanje primenim u našoj zemlji. Trening se završava specifičnim vežbama istezanja, nakon kojih osoba oseća veću energiju, što je, uz vedro raspoloženje, znak da su vežbe bile odgovarajuće.

Pristup ishrani i dijeta nakon porođaja

Dijete su stvar prošlosti. U ozbiljnim centrima u svetu niko ih više ne koristi da bi došao do rezultata, pokazale su se kontraproduktivnim. Specijalni programi o kojima sam govorio i individualno koncipiran trening najbolje su rešenje. Čak podstičem porodilje da se zdravo i normalno hrane jer je to neophodno pri ovakvoj koncepciji treninga u tom posebno zahtevnom životnom periodu. Vreme je da počnemo da živimo zdravo, da topimo masne naslage, a da istovremeno sačuvamo svežinu lica i postignemo odgovarajuću radnu energiju i vitalnost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica