Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajni kilogrami izazivaju dijabetes i srčana oboljenja?

Mame koje ne izgube kilograme stečene u trudnoći imaju visok nivo holesterola u krvi i povišen krvni pritisak, zbog čega je njihovo zdravlje ugroženo, pokazalo je istraživanje.

  Izvor: Foto: Shuttersock

Naučnici Bolnice „Maunt Sinaj“ u Torontu sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 300 žena, čije je zdravstveno stanje praćeno tokom čitave trudnoće i godinu dana nakon porođaja. Zanimljivo, tokom posmatranja ovih mladih mama, utvrđeno je da je čak tri četvrtine porodilja izgubilo makar deo kilograma dobijenih u trudnoći, ali i to da je jedna četvrtina dobila na težini.

Upravo ta jedna četvrtina učesnica istraživanja je zabrinula naučnike jer su rezultati pokazali da su njihovi nivoi holesterola i krvni pritisak viši nego što je to dozvoljeno.

„Ovi nalazi nam mogu pomoći u savetovanju žena o važnosti gubljenja viška kilograma tokom prve godine po porođaju“, smatra autor studije dr Ravi Retnakaran, endokrinolog i profesor Univerziteta u Torontu. „Zahvaljujući rezultatima do kojih smo došli, možemo reći da je neuspešno regulisanje težine u periodu od trećeg do dvanaestog meseca nakon porođaja uzrok povišenog krvnog pritiska i holesterola i rada insulina koji telo vodi u nezdravom pravcu.“

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu „Briga o dijabetesu“, gde je, takođe, naglašeno da faktori rizika po zdravlje koji su uočeni u dvanaestom mesecu nakon porođaja nisu primećeni u trećem.

„To znači da je period od tih devet meseci kritično vreme za ženu“, zaključio je dr Retnakaran.

Priredila: Tamara Sorak

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica