Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postporođajna tuga (bebi bluz)

Preosetljivi ste, razdražljivi, plačljivi, preterano brinete o svom novorođenčetu? Možda patite od postoporođajne tuge.

Rođenje deteta je jedan od najradosnijih događaja u životu većine roditelja. Nakon dugog perioda iščekivanja i brige hoće li trudnoća i porođaj proteći kako treba, dolazak prinove u porodicu je uzbudljiv, lep i čaroban trenutak.

U tom periodu, početni entuzijazam i euforija vrlo često ustupaju mesto umoru, iscrpljenosti i nervozi, a ponekad su praćeni anksioznošću, emotivnom preosetljivošću, tugom, čak i plačem, naizgled bezrazložnim.

Između prirodne reakcije i psihoze

Ovakvo stanje duha i emocija kod mladih mama, stručnjaci nazivaju bebi bluz (baby blues). Moglo bi se reći da je u pitanju sasvim prirodna reakcija na novonastale okolnosti, pa ga ne bi trebalo svrstavati među bolesti.

Od postporođajne tuge pati više od 80 odsto žena!

Postporođajna tuga, poznatija pod imenom bebi bluz, javlja se otprilike u prvim danima nakon porođaja i traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Najčešće se manifestuje kao emotivna preosetljivost, povećana razdražljivost, nagle promene raspoloženja, plačljivost i preterana brižnost. Kod nekih mama, emocije su prilično zbrkane, a oscilacije osećanja velike - osećanje sreće i radosti se odjednom pretvara u tugu.

Veliki uticaj na ovo stanje mogu da imaju nagle i burne hormonalne promene nakon porođaja, neispavanost i fizička iscrpljenost, odnosno prilagođavanje bebinom ritmu hranjenja i spavanja. Iako možda deluje ozbiljno, ovakvo stanje ne traje dugo, a uz emotivnu podršku najbliže okoline i više odmaranja veoma brzo prolazi samo od sebe.

Teža postporođajna stanja

Ozbiljnija i dugotrajna postporođajna depresija se javlja u manjem broju slučajeva, a po simptomima je vrlo slična pravoj depresiji. Zahteva bezrezervnu podršku najbliže okoline i savetovanje sa psihologom ili terapeutom.

Postporođajna psihoza zahteva obavezan nadzor stručnih lica

U malom broju slučajeva može da se javi i postporođajna psihoza, koja zahteva obavezan nadzor stručnih lica. Manifestuje se veoma burno - uz sumanute misli i halucinacije, kao i izraženu opasnost od samopovređivanja ili povređivanja bebe ili osobe iz okruženja, pa je veoma važno da se takva osoba hitno odvede kod lekara.   

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Postporođajna depresija

Šta možete da učinite za sebe?

● U trudnoći se savetuje zdrava ishrana - koja, između ostalog, podrazumeva konzumiranje namirnica bogatih prirodnim vitaminima, kao i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Zapravo, zdrava i izbalansirana ishrana je blagorodna za svakog, pa bi i nakon porođaja trebalo da je praktikujete, pogotovo ako dojite.

● Pošto su nedovoljna ispavanost i fizička iscrpljenost faktori koji doprinose depresiji - spavajte što više. Ako je moguće, kad god beba spava, spavajte i vi. Za obavljanje kućnih poslova potražite pomoć partnera, članova porodice ili prijateljice. U prvim nedeljama i mesecima je veoma važno da budete što odmorniji.

● Ne zahtevajte od sebe nemoguće. U prvim nedeljama je teško uskladiti sve obaveze, pa nemojte sebi prebacivati ako kuća nije blistava i sve pod kontrolom. Postavljanje manjih ciljeva i njihovo uspešno rešavanje može doprineti da se bolje osećate. Uostalom, kroz razmenu iskustava sa drugim mamama, uvidećete da se manje-više suočavaju sa istim problemima. 

● Pronađite vremena za sebe. Odlazak sa prijateljicama na kafu ili u kupovinu, kod frizera, u kozmetički salon... svakako će pomoći da se osećate bolje.

Udruženje Roditelj

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica