Koža je najveći, a samim tim i najvidljiviji organ našeg tela. Neke od promena, koje se ispoljavaju na njoj, mogu da ukazuju na vrlo ozbiljna oboljenja. Srećom, većina promena više smeta u estetskom smislu, nego što predstavlja simptom ozbiljne pretnje po zdravlje. 

Jedna od takvih, "estetskih" promena, jesu strije - koje se javljaju kao posledica pucanja elastičnih vlakana, najčešće tamo gde je najveće uvećanje mišićne mase. Kritična mesta su na bokovima, stražnjici, nadlakticama, grudima i stomaku. Uzroci mogu da budu: nagla promena težine, hormonalni poremećaji u pubertetu, itd.

Trudnoća je čest uzrok nastanka strija na stomaku, bokovima i grudima. Na pojavu strija utiče i nasledni faktor. Nekoliko nedelja nakon porođaja, nestaje većina pratećih promena trudnoće. Jedina koja trajno ostaje, jesu strije. One na početku izgledaju kao lako uočljive crvenkaste linije, ali kako vreme prolazi - linije postaju beličaste i sve manje vidljive.  

Strije nikada ne nestaju u potpunosti, ali je moguće da se ublaži njihov intenzitet. Da bi se to postiglo, koža mora da bude stalno tonizirana, kako bi imala dovoljan stepen elastičnosti. Za to je, pre svega, značajna pravilna, izbalansirana ishrana i fizička aktivnost.  Treba piti što više tečnosti i jesti voće i povrće, to jest namirnice koje sadrže vitamine E i C, ali i one koje sadrže proteine.

Pri izboru preparata za negu kože u trudnoći i posle porođaja, prednost se daje sredstvima koja sadrže prirodnu podlogu - etarska ulja i biljne ekstrakte. Dobri su neven, kamilica, aloja, maslina, bademovo ulje, avokado, kakao buter i pčelinji vosak. Veštačke supstance zapušavaju pore i ne hrane kožu, koja samim tim ostaje podložna strijama. 

Neposredno posle porođaja, na grudi ne treba nanositi nikakve kreme, niti ulja. Kasnije, kada beba nauči da sisa, mogu da se koriste proverena sredstva za negu. 

Neprijatnosti sa grudima, kao i njihovo kasnije opuštanje, može da se ublaži ako nosite dobar grudnjak za dojilje, koji ne mora da se skida ni tokom spavanja. Ali, sve je to sporedno kada se zna da je za bebu najbolje i najpotrebnije mleko njene mame. 

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe "Halobeba" u Gradskom zavodu za javno zdravlje