Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevremeni porođaj - može li da se predvidi

Kod visokorizičnih trudnoća, postojanje fibronektina u vaginalnom sekretu, i to u periodu od 24. do 34. nedelje, predstavlja upozorenje za ginekologe da je prevremeni porođaj izvestan.

Kada su u pitanju trudnice sa simptomima koji ukazuju na mogućnost prevremenog porođaja, Američko udruženje ginekologa i akušera preporučuje skrining test za određivanje fetusnog fibronektina (fFN). Njegovo prisustvo u vaginalnom sekretu, u periodu od 24. do 34. nedelje gestacije (pet i po do osam i po meseci), ukazuje na povećanu opasnost od prevremenog porođaja. Sa druge strane, odsustvo fibronektina govori u prilog nastavka trudnoće i verovatnoće da do porođaja neće doći bar u naredne dve nedelje.

Biološki lepak

Fetusni fibronektin je belančevina koja se proizvodi u toku trudnoće i predstavlja biološki lepak koji drži plodove ovojnice priljubljene uz unutrašnji zid materice. Tokom prvog trimestra trudnoće, i skoro do polovine drugog trimestra (22. nedelja) - normalno je prisutan u cervikovaginalnom sekretu. Međutim, kod većine trudnica, prisustvo ovog proteina više ne može da se dokaže sve do, otprilike, dve do tri nedelje pred porođaj. Kod visokorizičnih trudnoća, postojanje fibronektina u cervikovaginalnom sekretu, i to u periodu od 24. do 34. nedelje - ukazuje da počinje razgrađivanje biološkog lepka, što predstavlja upozorenje za ginekologe da je prevremeni porođaj izvestan.

Faktori opasnosti

Brojni faktori učestvuju u mogućem nastanku prevremenog porođaja. Pre svega, prethodni prevremeni porođaji, zatim višestruka trudnoća, slabost grlića materice, nepravilnosti materice i infekcija plodovih ovojnica. Dodatnu opasnost mogu da predstavljaju vaginalne infekcije i seksualno prenosive bolesti, korišćenje cigareta i droga, nedovoljna ishrana, ali i prekomerna debljina majke, nedovoljna prenatalna zaštita i praćenje trudnoće od strane ginekologa. Stres, genetska predispozicija (sklonost) i zagađena okolina takođe mogu da budu uzrok prevremenog porođaja.

Pouzdan test

Tehnika uzimanja brisa se ne razlikuje od procedure kojom se radi PAPA test, a rezultati se dobijaju u toku 24 časa. Test je pozitivan ukoliko se dokaže prisustvo fibronektina, a negativan ako ga nema. Dobijeni rezultat ima vrednost u sledeće dve nedelje od dana kada je test urađen. Najveća korist od ovog testa je njegova visoka pouzdanost u slučaju negativnog rezultata, što pruža sigurnost i trudnici i ginekologu. Ali, i to što se na ovaj način mogu izbeći nepotrebni postupci i eventualne intervencije.

Očuvanje trudnoće

Kod trudnica sa simptomima koji ukazuju na mogućnost prevremenog porođaja, prisustvo fetusnog fibronektina omogućava lekarima da pravovremeno preduzmu preventivne mere - kako bi suzbili trudove za što duži period i tako odložili, pa i sprečili prevremeni porođaj, kada je to moguće. Ovaj test može da se primenjuje i kod trudnica koje nemaju simptome, ali spadaju u grupu sa povišenim rizikom od prevremenog porođaja. Osim toga, skrining može da se obavi između 24. i 34. nedelje trudnoće kao potpora u očuvanju trudnoće kod pacijentkinja koje su predviđene za hospitalizaciju.

Negativan test sprečava nepotrebne medicinske postupke, ležanje u krevetu, primenu kortikosteroida, cervikalnog serklaža, primenu tokolize i nepotrebnu hospitalizaciju. Ovaj test se za sada ne treba primenjivati rutinski, već samo u slučajevima kada postoji medicinska indikacija, odnosno povišen rizik od prevremenog porođaja.

Dr Dragoslav Lekić, ginekolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica