Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, vi ste u drugom stanju!

Iako vam se možda izraz drugo stanje ne dopada, činjenica je da se sada nalazite u tom drugom, promenjenom stanju.

Trudnoća utiče na vas i vaše telo, menja vas spolja i iznutra, a hormoni diktiraju kako i koliko ćete se menjati.

Grudi

U petoj nedelji trudnoće osetićete prve hormonske promene u vašem telu. Grudi će vam postati osetljivije na dodir. Nemojte da se iznenadite kada vam oko devete nedelje grudi iznenada porastu, a areola - deo oko bradavice, potamni. To je normalna pojava, usled pojačanog lučenja hormona estrogena i progesterona. Povećavaju se i mlečne žlezde i nagomilava se masno tkivo. Kako se u trudnoći povećava volumen krvi i prokrvljenost svih organa, pa i dojki, ispod kože mogu da se pojave vene. Dobar grudnjak može da vam pomogne da sa ovom promenom što lakše „izađete“ na kraj. On treba da vam grudi drži čvrsto, ali pazite da ne bude pretesan (ukoliko vam grudi „kipe“ iz njega, moraćete da kupite veći). Dobar grudnjak onemogućava istezanje dojki i samim tim smanjuje bol u njima. Najvažnije je da vas ne žulja, ne grebe i ne iritira bradavice i kožu dojki, da ne pritiska i ne „gužva“ (savija) bradavice i, naravno, da je od pamuka.

Umor i pospanost

Kada žena ostane u drugom stanju, njeno srce pojačano radi, a puls se ubrzava za 10-15 otkucaja u minutu. Telo se navikava na drugačiji rad i menja način „upotrebe“ raznih elemenata: vode, belančevina, masnoće. Sada, kada ste trudni, vaše telo obavlja težak fizički posao. Čak i ako stalno odmarate, ležite i ništa ne radite možete da osećate umor, jer su tada neke funkcije u organizmu usporene, kao što je disanje, cirkulacija, izbacivanje štetnih produkata iz organizma... Uostalom, pomislite samo kako biste se osećali kada biste vaš rutinski posao morali da obavljate na potpuno nov način i u izmenjenim uslovima. Sigurno biste se osećali umorno. Upravo to se dešava i vašem telu, pa ono umorom reaguje na nastalu promenu. Možda će vam zvučati smešno, ali se ipak naviknite da ranije pođete na spavanje, a da ustajete kasnije (naravno, ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju).

Kontrakcije

Kontrakcije se javljaju obično početkom četvrtog meseca, mada ih neke trudnice ne osećaju sve do sedmog ili osmog meseca. Mišići materice se neregularno istežu, počev od četvrte nedelje trudnoće. Ove kontrakcije se zovu Brakston-Hiksove, a razlikuju se od kontrakcija tokom porođaja po tome što se ne pojačavaju kako vreme odmiče, i ne dovode do rađanja bebe. Vaše telo se, u stvari, na taj način priprema za porođaj. Nastavite sa uobičajenim aktivnostima, a ako se osećate nelagodno, pokušajte da se češće opuštate. Ukoliko su kontrakcije izuzetno jake ili stalne, ili se vremenom pojačavaju, obavezno posetite vašeg ginekologa.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica