Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrole starije trudnice

Danas se, ne bez razloga, insistira na ranoj kontroli svake trudnoće i redovnim kontrolama. Starije trudnice bi trebalo da obave i dodatne preglede.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trudnoća, koja se doživljava kao najlepša poezija stvaranja novog života - lakša je, lepršavija i biološki podnošljivija mlađim ženama. Lekari savetuju da je "idealno da se to dogodi do 26. godine života"..

Šta sve podrazumeva prvi pregled?

Na prvom ultrazvučnom pregledu se slušaju srčani tonovi ploda, određuje starost trudnoće i utvrđuje termin porođaja. Neophodan je i ginekološki pregled sa kolposkopijom i Papa brisom, ukoliko nije  rađen prethodnih šest meseci. Kontrolom cervikalnog i vaginalnog brisa, krvne slike, krvne grupe i Rh faktora, uz detaljnu anamnezu  porodičnih i ličnih bolesti - utvrđuje se da li je trudnoća bez komplikacija ili spada u rizične.

Ultrazvučnim pregledom u 10. nedelji (na 4D ultrazvuku), vidi se plod dug tri do četiri centimetra - koji pomera ručice i nožice i liči na malog čoveka. U ovako ranoj fazi, skoro svim bebama su noge u položaju kao "dlan o dlan".

Šta se uočava na drugom pregledu?

U 12. nedelji se preporučuje prvi veliki ekspertsko-dijagnostički pregled, stručno definisan kao genetski sonogram prvog trimestra. Sastoji se iz četiri segmenta: provere bebinih hromozoma, anatomije ploda u tri dimenzije, kontrole srca... Jasno se vidi pol i šta u datom trenutku radi beba.

Genetski sonogram je kompleksan ultrazvučni pregled, pri kojem se uočavaju i mere četiri najvažnija markera za Daunov sindrom. Najnoviji marker za protok krvi kroz srce ploda je uveden početkom 2006. godine. Na ovaj način (merenjem sva četiri znaka), mogućnost otkrivanja Daunovog sindroma je uvećana na 95 procenata.

Šta se sve "vidi" u trećem mesecu trudnoće?

U skladu sa savremenom ultrazvučnom dijagnostikom i principom  "što ranije - tačnija dijagnoza" već u trećem mesecu trudnoće se sagledavaju svi glavni organski sistemi ploda i njihova građa: želudac, dijafragma, bešika, dve pupčane arterije, strukture u glavi, krvni sudovi glave, gornja usna, očna sočiva, kičma, ruke i noge, znak za pol, krvni sudovi posteljice...

Danas je, zahvaljujući ultrazvuku, uočavanje osnovne građe srca u ranoj trudnoći postalo standardni deo pregleda. Gledaju se komore i dve pretkomore, veliki krvni sudovi - aorta i plućna arterija i njihovi izlazi iz srca. Nije potrebno naglašavati značaj ovih pregleda ako se zna da su najčešće anomalije upravo na srcu ploda.

Šta prikazuje 3D, a šta 4D ultrazvuk?

Najatraktivniji za roditelje, ali ne i bez značaja za doktora je pregled na 3D ultrazvuku, koji detaljno prikazuje kako beba izgleda. Lekar tada prati da li postoji rascep usne, deformiteti stopala i šaka, u tri dimenzije posmatra kičmu... Zahvaljujući 4D ultrazvuku, roditeljima se pruža mogućnost da vide šta radi njihova beba. Radost kulminira kada im se saopšti pol.

Zašto se radi Dabl test?

Posle ovog ultrazvučnog pregleda, određuju se markeri iz krvi (Dabl test). Ukoliko rezultat nije dobar, preporučuje se provera bebinih hromozoma: biopsija horionskih čupica i amniocenteza, koja se radi od 16. do pune 20. nedelje.

Zašto se radi aminocenteza?

Preporuka je da se trudnicama iznad 35. godine uradi amniocenteza. Ukoliko trudnica to ne želi, trebalo bi da se od 11. do 14. nedelje uradi genetski sonogram i Dabl test iz krvi, kao što rade i trudnice do 35. godine života. Oko 17. nedelje se ponovo radi 4D ultrazvučni pregled. To je genetski sonogram drugog trimestra, pri čemu se gledaju drugi znaci za Dauna, koji se nisu gledali ranije, detaljna anatomija ploda i srce.

Ako nije rađena amniocenteza, preporučuje se Tripl test ili Dabl test. Podrazumevaju se kontrole krvne slike i urina, a kod Rh negativnih trudnica se kontrolišu i antitela. Telesna težina i pritisak se mere pri svakom dolasku kod ginekologa. Grlić se kontroliše ginekološkim pregledom  u 17. nedelji, da bi se videlo da li je potrebno da se radi serklaž.

Ko treba da radi test opterećenja na šećer?

Trudnice starije od 30 godina treba da rade test opterećenja na šećer, bez obzira kolike su im vrednosti glikemije, i to u ranim jutarnjim satima, na prazan stomak.

Ultrazvučnim pregledima u kasnijim nedeljama trudnoće, pored detaljne anatomije i kontrole srca, kontrolišu se faktori rasta i razvoja bebe, meri se količina plodove vode i rade Dopler pregledi posteljice i pupčanika.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica