Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi sa hemoroidima u trudnoći

Većina trudnica ima hemoroide u trudnoći, ali samo kod manjeg broja dolazi do izrazitih tegoba, tako da u pojedinim slučajevima, nakon porođaja - oni moraju da se operativno tretiraju. Ipak, operacije u trudnoći zbog ovog problema ...

Hemoroidi ne smetaju plodu

Hemoroidalni venski jastučići predstavljaju normalan anatomski deo u analnom kanalu i učestvuju u zadržavanju gasova i tečnog sadržaja. O hemoroidalnoj bolesti (hemoroidi - šuljevi) govorimo kada promene u njihovoj strukturi i veličini dovode do tegoba (bol, krvarenje, vlaženje, ispadanje, slivanje sluzi, sekundarna anemija...).

Hemoroidi se često javljaju za vreme trudnoće, ali i prilikom samog porođaja. Zbog pritiska uvećane materice na vene trbuha, a pre svega na donju šuplju venu i vene male karlice - usporava se protok venske krvi u predelu rektuma i donjih ekstremiteta. Tegobe uzrokovane ovim poremećajem su uglavnom vezane za drugu polovinu trudnoće, kao i period nakon porođaja. Naime, retko se problemi sa hemoroidima javljaju do 20. nedelje trudnoće (peti mesec). Tegobe nastaju postepeno - najpre kao bezbolna krvarenja ili, jednostavno, kao rukom opipljivi jastučići u predelu čmara. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno  bezbolni. Kasnije postaju veći i konstantno bolni, a posebno nakon stolice. Zato je u ovom periodu veoma važno da trudnica ima redovne i ne preterano tvrde stolice.

Bez operacije u trudnoći        

Većina trudnica ima hemoroide u trudnoći, ali samo kod manjeg broja dolazi do izrazitih tegoba, tako da u pojedinim slučajevima, nakon porođaja - oni moraju da se operativno tretiraju. Ipak, operacije u trudnoći zbog ovog problema su retke. Najčešće se predlaže sprovođenje dijetetskog i higijenskog režima, koji podrazumeva obroke sa dosta celuloidnih ostataka, manje začinjenu hranu i dosta tečnosti. Takođe je potrebna redovna higijena analne regije, stavljanje hipermanganskih obloga i adekvatni rektalni čepići.

Kod trudnica u odmakloj trudnoći, kao i neposredno nakon porođaja, česte su i komplikacije hemoroidalne bolesti - uklješteni prolabirani (ispali) unutrašnji hemoroidi i trombozirani (ugrušak krvi) spoljni hemoroidi - koji zahtevaju neizostavno, urgentno hirurško zbrinjavanje.   

Kad hemoroidi ispadnu...

Ispali hemoroidi izazivaju snažne, tupe bolove. Krvarenje se ispoljava pojavom svetlo crvene krvi, obično na kraju stolice. Nakon krvarenja, bolovi oslabe ili potpuno prestanu. Međutim, krvarenje može da se javi i na početku, i u toku defekacije (pražnjenja sadržaja creva), a ponekad krv brizga u tankom mlazu, što naročito uplaši pacijenta. Takva stanja podrazumevaju neodložno obraćanje lekaru, jer je neophodno da se nakon detaljnog pregleda uradi tamponada (zaustavljanje krvarenja kompresijom - pritiskom) do konačnog rešavanja problema. Uporna krvarenja nekada mogu da dovedu i do teže sekundarne anemije, koja mora da se koriguje transfuzijama krvi. Inače, pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi, kao i iritacija predela oko anusa.

Po svojoj prirodi, hemoroidalna bolest je progresivna, tako da  može da se kontroliše samo redovnim pregledima, doslednim sprovođenjem saveta lekara i lečenjem. Naročito je važno obratiti se lekaru kada se radi o hemoroidima prvog stepena, jer je u tom slučaju saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspešnije.

Tegobe se neće obavezno pojaviti

Kao komplikacije hemoroidalne bolesti, najčešće nastaju uklještenja unutrašnjih hemoroida i tromboza spoljašnjih hemoroida. Međutim, postojanje veoma velikih hemoroidalnih čvorića ne znači da će se tegobe obavezno pojaviti.

Kliničko ispitivanje započinje uzimanjem preciznih podataka od pacijenta o vremenu nastanka tegoba i njihovom načinu ispoljavanja. Zatim hirurg nastavlja ispitivanje rektalnim pregledom i detaljnim endoskopskim pregledom. Unutrašnji hemoroidi zaista predstavljaju najčešći razlog krvarenja iz rektuma (rektoragija). Međutim, kod svake rektoragije treba uvek misliti i na ostale bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Na prvom mestu su tumori (pre svega maligni), koji nastaju u rektumu i analnom kanalu. Zato je neophodno uraditi pregled instrumentom (rektosigmoidoskopija) i sa svih sumnjivih promena uzeti uzorke tkiva (biopsija), koje patolog mora detaljno mikroskopski da pregleda (histopatološki pregled).

Kod bolesnika starijih od četrdeset pet godina - sa upornim krvarenjem, promenama u navici crevnog pražnjenja (naizmenične pojave zatvora i perioda sa prolivastim stolicama), neophodno je pregledati debelo crevo celom njegovom dužinom. Danas su standardna dva načina pregleda: rendgensko snimanje uz upotrebu barijumskog kontrasta koji se daje kroz čmar - irigografija i endoskopski pregled aparatom sa hladnim svetlom i optičkim uvećanjem - kolonoskopija. Oba pregleda se u trudnoći ne praktikuju, već tek nakon porođaja, ukoliko se tegobe i dalje nastave. Jer, u svakom slučaju, razvoju i rastu ploda hemoroidi ne mogu da naškode.

Lečenje hemoroida

Uzrok krvarenja mogu da budu i rascepi kože i sluznice u analnom kanalu (fisure), benigne neoplazme (polipi), zapaljenske promene sluzokože rektuma (proktitis) i dr.    

Nakon što je specijalističkim pregledima potvrđeno da su hemoroidi jedini razlog krvarenja, pristupa se njihovom lečenju. Najčešće se predlaže sprovođenje dijetetskog i higijenskog režima, koji podrazumeva obroke sa dosta celuloidnih ostataka, manje začinjenu hranu i dosta tečnosti. Takođe je potrebna redovna higijena.

* Hemoroidi I stepena se leče lekovima u vidu masti i čepića (Factu), regulisanjem crevnog pražnjenja (svakodnevna mekana, kašasta stolica, ishrana sa puno tečnosti i biljnih sastojaka, bez začina i žestokih alkoholnih pića, uz upotrebu blagih laksantnih         sredstava kada je to neophodno), doslednom higijenom nakon svakog pražnjenja creva (pranje hladnom vodom). Pomenutu mast mogu da koriste i trudnice.

* Hemoroidi II stepena i slabije izraženi hemoroidi III stepena se leče plasiranjem gumenih elastičnih ligatura («gumice«) na vrat hemoroidalnih čvorića - koji kasnije otpadaju, ili takozvanom krioterapijom (lokalnim smrzavanjem povećanih venskih čvorića).

* Najveći broj hemoroida III stepena i hemoroidi IV stepena se jedino uspešno leče operacijom, koja podrazumeva uklanjanje venskog spleta, uz brižljivo čuvanje mišića sfinktera (stezač) čmara i rekonstrukciju okolne sluzokože i kože.

Operacija je trajno rešenje

Hemoroidi (šuljevi) mogu na početku da ostanu potpuno nezapaženi - ako ne dovode do posebnih tegoba. Ali, kod jako zapuštenih slučajeva, tegobe mogu da traju svakodnevno - godinama. Obično se u trudnoći pogoršavaju, ali se pre porođaja savetuje samo konzervativna terapija. Nakon porođaja, mora da se sačeka da prođe nekoliko nedelja i tek onda proceni njihovo definitivno stanje i, samim tim, način lečenja. Ali, bez obzira koliko bila bolna i dugotrajna stanja koja izazivaju hemoroidi,  mora se naglasiti da njihova operacija spada u red najzahvalnijih procedura za lečenje u hirurgiji - jer se kod pacijenata sa praktično svakodnevnim izraženim tegobama postiže potpuno izlečenje.

Klasifikacija hemoroida

Hemoroidi se dele na unutrašnje (ispod sluzokože) i spoljašnje (potkožne, perianalne).

Po stepenu težine bolesti i učestalosti komplikacija, klasifikovani su u četiri stepena.

— Hemoroidi I stepena

Mogu da  krvare, ali ne ispadaju.

— Hemoroidi II stepena ispadaju prilikom defekacije (pražnjenja creva) i napinjanja prilikom nužde, ali se spontano vraćaju. Prolaps čvorova (ispadanje kroz analni otvor) se dešava na jednom ili više mesta, ali se kod uobičajene higijene čvorovi povuku. Kao i hemoroidi prvog stepena, tako i hemoroidi drugog stepena mogu da se komplikuju krvarenjem.

— Ako se hemoroidi nakon ispadanja ne vraćaju spontano, već zahtevaju ručno vraćanje, reč je o hemoroidima III stepena. Ova vrsta hemoroida je komplikovanija, jer vrlo lako ispada iz rektuma - najčešće prilikom kašlja, kijanja ili podizanja tereta. Prolaps može da bude veoma opsežan. Takođe, za njih je karakteristično da se u većini slučajeva iskomplikuju krvarenjem.

— Hemoroidi IV stepena predstavljaju zapuštenu i najtežu fazu bolesti. Čvorovi su stalno prolabirani (ispali) i u njima postoji jako izražen venski zastoj. Ne mogu da se vrate ni manuelno (reponiraju), stalno vlaže, obilno krvare i često se komplikuju uklještenjem.

Ass. mr sci med. dr S. Radulović, hirurg

Dr Slavenko Ostojić, hirurg

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica