8 pitanja postavite dadilji pre nego što je zaposlite: Samo ovako ćete biti sigurni kome ostavljate dete

Nije lako odabrati dadilju kojoj ćete poveriti svoje dete na čuvanje, ali ova pitanja će vam pomoći da izaberete pravu osobu za svoju porodicu.

Shutterstock

Pronalaženje dadilje kojoj treba da poverite ono najvrednije što imate, svoje dete, uopšte nije lako. Pored sume novca koju možete da izdvojite za to, važno je da uzmete u obzir još neke stvari prilikom izbora dadilje. Direktorka odeljenja ljudskih resursa u jednoj firmi i majka troje dece Ana Zirinova daje savete koja pitanja da postavite dadilji pre nego što odučite da je zaposlite.

1. Koliko dugo i sa kakvom decom je radila

"Koliko dugo radite kao dadilja?", "Koje škole ste završili?", "Zašto ste odlučili da postanete dadilja?", "Koje su bile vaše odgovornosti na poslednjem mestu na kojem ste radili?", "Ko može da mi da preporuke za vas?"

Sva ova pitanja trebalo bi, prema rečima Zirinove, da postavite dadilji kako biste stekli bolji utisak o njenim sposobnostima.

Ukoliko obavljate razgovor sa više potencijalnih kandidata za ovaj posao, njen savet je da sa svima razgovarate istog dana, akoje to moguće, kako biste imali sveže utiske o svima.

2. Zašto je napustila prethodni posao

"Koje teške situacije ste imali sa prethodnim poslodavcima?", "Zašto je došlo do te situacije?", "Kako ste rešili taj problem?", "Koje zaključke ste izvukli iz toga?"

Zirinova ističe da ne postoji dadilja koja se nije našla u nekim neprijatnim situacijama sa poslodavcima, te da svi ponekad greše. Međutim, ova pitanja mogu da vam pomognu da utvrdite kakvim greškama je sklona vaša potencijalna dadilja, kako rešava konflikte i da li je spremna da sasluša i prilagodi se zahtevima.

3. Da li ima dece

Iako imanje ili nemanje dece ni u jednom poslu ne bi trebalo da bude parametar da li će neko dobiti posao, kod dadilja je ovo pitanje važno iz više razloga. Prvo, to što ima decu čini da su joj neke situacije poznatije i da ima više iskustva, a drugo, priča o porodici kandidatkinje može da vam pomogne da shvatite da li ima neke okolnosti u porodici zbog kojih će možda morati povremeno da odsustvuje s posla.

4. Da li je spremna na poslovna putovanja

U zavisnosti od toga koliko često putujete, možda će vam biti potrebna dadilja koja je spremna da sa vašom porodicom ide na putovanja, što bi za nju predstavljalo poslovni put. Ako se to očekuje od potencijalne dadilje, najbolje je da o ovim uslovima odmah razgovarate.

5. Koliko platu očekuje

Svi mi radimo za platu, i to je jedan od ključnih uslova koji se razmatra pri bilo kom zaposlenju. Otvoreno razgovarajte o tome koliku platu potencijalna dadilja očekuje, koliko ste spremni da ponudite, kako i kada biste je isplaćivali, da li ima pravo na neke slobodne dane, savetuje Zirinova za deti.mail.ru.

6. "Zamislite da..." pitanja

Pokušajte da smislite nekoliko situacija koje se u vašoj porodici često dešavaju i pitajte potencijalnu dadilju kako bi ih rešila. Ovakva, specifična pitanja će vam pomoći da odlučite da li je kandidatkinja prava za vašu porodicu.

Na primer, ako vaše dete ne voli da se oblači kada napolje, možete da pitate: "Zamislite da imate dvogodišnjaka koji hoće napolje, ali odbija da obuje cipele već želi da ide u papučama. Plače, a ubeđivanje ne pomaže. Šta biste uradili?".

Nakon toga saslušajte odgovor i razmislite da li se to uklapa u način na koji želite da odgajate dete. Zirinova savetuje da postavite pet-šest ovakvih pitanja, te tvrdi da će vas to poštedeti nerviranja u budućnosti.

7. "Šta mislite zašto" pitanja

Ova pitanja pomoći će vam da shvatite prave motive i ponašanje dadilje. Na primer, ako pitate dadilju da li udara decu, ona će vam sigurno na intervjuu za posao reći da to ne radi.

Zato, da biste saznali njene prave stavove, Zirinova savetuje da budete mudriji i pitate: "Šta mislite, zašto ljudi fizički kažnjavaju decu?" Odgovor na ovo pitanje daće vam bolji uvid u to da li bi moglo da se desi da nekad udari i vaše dete.

Ovakva pitanja postavite u vezi sa stvarima koje vas najviše brinu, bilo da je to udaranje deteta, davanje uređaja poput telefona, tableta, hranjenje slatkišima...

8. Da li pristaje na probni period?

Nije zgoreg ni da pitate dadilju da li pristaje na probni period od, recimo, tri dana, i to ne pune smene, već po dva-tri sata. Na taj način ćete videti kako će dete da reaguje na dadilju, kako se ona ponaša, da li je smirena, da li možete da joj verujete...

Kad prelomite i odlučite da zaposlite dadilju, ne razmišljajte više o svom izboru. Imajte na umu da deca mogu da osete našu nervozu, pa ako ste vi sumnjičavi prema dadilji, velike su šanse da je ni dete ne prihvati dobro.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

MAJKE IMAJU POSEBNE ZAHTEVE OD DADILJA: Mogu da im čuvaju decu samo ako su vakcinisane i redovno rade OVO!  Kurir televizija