Uopšteno gledajući, čini se da su ranije generacije dece češće dobijale batine nego današnji mališani, mada i dalje ima onih koji kažu: "Ništa mu neće faliti ako ga malo udarim po zadnjici". Stručnjaci neumorno upozoravaju da roditelji ne treba da udaraju decu jer to ima velike posledice na njihov razvoj, a u prilog tome govore i rezultati studije koja je objavljena u stručnom časopisu Child Development.

Studiju je sprovela šefica laboratorije za proučavanje uticaja stresa na razvoj deteta, na Odseku za psihologiju Univerziteta Harvard, dr Kejti Meklaflin sa svojim kolegama. Ona i njen tim su ovim istraživanjem utvrdili da udaranje deteta šteti njegovom mozgu na isti način kao i ozbiljniji oblici fizičkog nasilja.

"Već znamo da deca iz porodica u kojima ima fizičkog kašnjavanja imaju veći rizik od anksioznosti, depresija, problema u ponašanju i drugih mentalnih problema, ali mnogi ljudi ne doživljavaju udarac po zadnjici kao oblik nasilja. Zato smo odlučili da istražimo kako takav udarac utiče na mozak deteta", prenosi deti.mail.ru reči dr Meklaflin.

Naučnici su analizirali podatke druge velike studije u kojoj su učestvovala deca od tri do 11 godina, a zatim je su izabrali 147 mališana starosti 10 i 11 godina, od kojih je 40 njih redovono bilo izloženo batinama kod kuće – udarcu po zadnjici, ali ne ozbiljnijoj formi fizičkog nasilja. Ostala deca iz studije nikada nisu dobila udarac od svojih roditelja.

Svakom detetu su, dok mu je rađena magnetna rezonanca, pokazivane fotografije glumaca sa različitim izrazima lica, koji su bili ili preplašeni ili neutralni. U isto vreme, stručnjaci su motrili na promene u aktivnostima mozga mališana kao reakciju na te slike.

Rezultati su pokazali da kod dece koja su dobijala batine kod kuće, prefrontalni korteks u mozgu, koji je odgovoran za razmišljanje i ponašanje, reaguje na preplašene izraze lica znatno više nego kod dece koja nikada nisu fizički kažnjavana.

Međutim, jačina i obrazac reakcija u ovom delu mozga su bila ista kod dece koja su ponekad dobijala po zadnjici, kao i kod onih koji su bili izloženi ozbiljniji formama fizičkog nasilja.

Istine radi, naučnici ističu da treba imati na umuda i fizičko kažnjavanje utiče na decu različito, tako da su neka deca ranjivija u tom smislu, pa kod njih ostavlja i veće posledice.

Svakako, uzimajući u obzir sve rizike i potencijalne probleme koje dete može da ima zbog fizičkog kažnjavanja, naučnici savetuju roditeljima da to uopšte ne rade.

BONUS VIDEO:

BOJANA STOJANOVIĆ ROSIĆ IZ UDRUŽENJA RODITELJ: Treba da edukujemo roditelje da batine nisu jedini način vaspitanja! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)