Čuvanje dece nije nimalo jednostavan posao – osim što je odgovoran, dadilje moraju i da se prilagode različitim karakterima mališana, ali i različitim metodama vaspitanja kojih se pridržavaju njihovi roditelji.

Jedna dadilja je na forumu Mumsnet otkrila da je na ivici da napusti svoj posao zbog jedne vrste roditelja, odnosno roditeljstva. Ona je istakla da od pandemije korona virusa svedoči "najgorem mogućem" ponašanju dece, a za to krivi određen stil roditeljstva.

"Zaista sam na ivici da napustim svoj posao zbog najnovije generacije dece. Od pandemije kovida svedočim najgorem ponašanju, nepoštovanju i potpunom izostanku granica od strane dece. Nežno roditeljstvo je pogrešno izjednačeno sa odsustvom roditelja. Mame i tate pokušavaju da opravdaju ponašanje svoje dece fokusiranjem na njihova osećanja. Muka mi je više od toga da roditelji govore da je dete "umorno, imalo je dug dan, imalo je naporan vikend", kako bi opravdali to što me ono udara, viče na mene i ima napade besa", napisala je dadilja.

Nežno roditeljstvo je pristup koji ohrabruje ravnopravan odnos između roditelja i dece, kao i to da mame i tate donose odluke zajedno sa mališanima na osnovu njihove volje, umesto na osnovu spoljašnjih pritisaka, piše thesun.co.uk.

U skladu sa tim, dete se ne kažnjava kada se loše ponaša, već se ohrabruje da promisli o tome šta je uradilo pogrešno ili zašto bi bilo dobro za njega da nešto uradi drugačije. Ovaj metod je popularan među modernim roditeljima, iako neki ljudi, poput dadilje, smatraju da ovaj stil roditeljstva samo opravdava loše ponašanje mališana.

"Srećem sve više dece koja nisu sposobna za maštovitu igru jer roditelji zauzeti poslom imaju osećaj krivice koji kompenzuju ogromnim brojem igračaka, a mališani ne znaju ni da se igraju time dok čekaju da dobiju sledeću svetleću stvar. Iscrpljena sam od toga da svakodnevno očajnički objašnjavam ovoj deci granice i rutine, samo kako bi njihovi roditelji poništili sav moj rad", napisala je još dadilja.

"Zbog nežnog roditeljstva želim da završim 15 godina dugu karijeru čuvanja dece jer se susrećem sa mališanima koji ne mogu da podnesu nikakve emocije. Najgore od svega je što su uzrok tome roditelji", završila je ona svoju ispovest.

Njena objava je privukla dosta pažnje, a mnogi su podržali dadiljin stav.

"Nedavno sam sa kolegama pričala upravo o tome. Ne sećam se polovine ovih problema kada sam počela da radim u vrtiću pre više od 30 godina. Dete će vas jednako voleti i ako mu povremeno kažete ne", jedan je od komentara.

"Današnja deca imaju tako malo granica što je zbunjujuće za njih, tako malo sposobnosti da regulišu svoje emocije i niko ih nikada ne tera da urade bilo šta što ne žele. Plus, konstantno igraju igrice od najranijeg uzrasta i mislim da time praktično uništavamo svoju decu", još je jedan od komentara na ispovest dadilje.

BONUS VIDEO:

Kako se menja život posle dece Opis: Tata pokazao kako se menja život kad dobijete decu TikTok/parental_with_me

(Yumama/N. Z.)