Svaka mama koja je ikada bila u potrazi za dadiljom zna koliko je to težak zadatak. Prosto, kada birate osobu koja će čuvati vaše dete, provoditi vreme sa njim i usput ga učiti koječemu – jer mališani uče u svakom trenutku – želite da budete sigurni da ste dobro izabrali.

Profesionalna regruterka i autorka knjige "Želim da budem dadilja" Svetlana Tošić je za portal moslenta.ru otkrila koje greške roditelji često prave kada traže dadilju i na šta treba da obrate pažnju.

Greška broj 1

Prvo, Tošićeva ističe da ne smete da se oslonite samo na preporuke koje dobijate od drugih roditelja, već morate lično da obavite razgovor sa potencijalnom dadiljom.

"Važno je da zapamtite da nečija idealna dadilja možda nije i vaša. Svi imamo različite životne situacije i vizije savršenog životnog stila koji želimo da postignemo angažujući dadilju. Fokusirajte se na sebe, na vaše potrebe i želje. Važno je da formulišete ove zahteve pre nego što započnete intervjue sa potencijalnim dadiljama", istakla je stručnjakinja.

Greška broj 2

Druga greška koju roditelji često prave pri angažovanju dadilje je to što očekuju da ona zna kako i šta da radi u njihovoj kući, sa njihovom decom.

"Da bi dadilja zaista znala šta se od nje očekuje, o tome se mora razgovarati, a onda, ako je moguće, to sve i napisati u ugovoru".

Tošićeva ističe da dadilja ne može, na primer, da zna koje knjige dete voli da mu se čitaju, da li već zna kako se igraju određene igre, šta voli da jede, da li želite da kod njega razvijete određene navike u ishrani...

Svakako, njen savet je da pre angažovanja imate nekoliko probnih dana, tokom kojih ćete moći da vidite kako vaša potencijalna dadilja radi i da možda date neke dodatne upute kojima će se još bolje prilagoditi vašim zahtevima.

Greška broj 3

Regruterka Tošić kaže da je greška koju mnogi prave to što "etiketiraju" kandidate i vode se stereotipima.

"Na taj način sebi mnogo sužavate izbor. Ako ste zadovoljni svim što je kandidat naveo o svom iskustvu, osim nekom određenom stavkom, možda ipak vredi da tu osobu pozovete na intervju, kako biste odagnali sumnje".

Njen savet je da odluku donesete tek posle intervjua jer ćete tokom razgovora imati više prilike da saznate informacije koje vas zanimaju.

Greška broj 4

Greška koju mnogi prave prilikom angažovanja dadilje je to što ne zaključuju nikakav ugovor.

"Jedna je stvar da izrazite svoje zahteve rečima, a drugo je da ih napišete. Kada angažujete dadilju, vi zapravo postajete poslodavac, te je u tom smislu ugovor poželjan kako bi obe strane razumele detalje saradnje", naglašava Tošićeva, dodajući da ugovor pomaže da se zaštite prava obe strane.

BONUS VIDEO:

Dadilja bogataša Tiktok/evellynsingleton

(Yumama/N. Z.)