7 istina o postpartumu koje vam niko neće reći: Mame o ovome ne pričaju ni najboljim drugaricama

Pročitajte nekoliko istina o životu i promenama koje vas čekaju kada postanete mama - ovo vam niko neće reći!

Shutterstock

Biti majka je najlepša privilegija u životu, ali je ujedno i najveći životni zadatak i odgovornost, kao i trenutak kada se menja ceo život. Žene počinju da se pripremaju za tu ulogu ponekad i mnogo pre nego što ostanu u drugom stanju, informišući se na sve načine šta ih očekuje, ali zapravo je teško shvatiti kako izgleda biti mama dok se ne nađete u toj situaciji.

Da, lepo je na toliko mnogo nivoa, ali ume da bude i iscrpljujuće, fizički i mentalno. Svakako, to ne treba da vas plaši ni obeshrabruje – preživećete, ali će vam možda ove istine koje bi vam otkrila samo najbolja prijateljica pomoći da budete spremnije.

Pročitajte nekoliko istina o postporođajnom periodu.

1. Nećete izgledati "prelepo" odmah posle porođaja

Zaboravite na fotografije princeze Kejt Midlton, koja sa tek rođenom bebom u naručju pozira spremna kao za naslovnicu. Vaš posao kao novopečene mame je da se prilagodite novim okolnostima, a ne da izgledate kao da ste upravo sišli sa modne piste – da se razumemo, nema ništa loše u sređivanju, samo ne treba da vas opterećuje nedostatak vremena i snage za to u prvim nedeljama ili mesecima.

Svakako, opet ćete izgledati lepo, slatko i onako kako želite, samo možda ne baš odmah posle porođaja, i to je OK.

2. Možda to neće biti najčarobniji period vašeg života

Mnoge mame sada, iz ovog ugla, kažu da su im prvi meseci sa bebom bili najlepši u životu. Ali, sasvim je normalno da pamtimo samo lepe trenutke i da kada deca malo odrastu, nedostaje nam taj "bebeći period". Činjenica je da je beba dar, da je zaista uživanje posmatrati je kako odrasta, li je istina i da u tim prvim mesecima postoji dosta teških trenutaka kroz koje treba proći.

Situacije u kojima plačete do umora, pitate se kako ćete ikada popeglati te gomile veša ili brinete da li je beba dovoljno jela, sve su normalne u prvim mesecima.

3. Dobijaćete neželjene savete

Bilo da su to druge mame koje srećete u šetnji, parku, vaše poznanice koje su već iskusnije mame ili možda vaša svekrva koja misli da sve radite pogrešno, budite spremni na to da čujete pregršt saveta koje ne želite. Najbolje je da izbegavate ljude zbog kojih se osećate loše, a da savete tražite samo od ljudi kojima verujete i koji vas ni na koji način neće osuđivati.

4. Možda ćete se ponekad ružno ponašati

Vaš život se u prvim mesecima vrti oko bebe, ne spavate dovoljno, verovatno i ne jedete baš sasvim redovno, razmišljate kada treba da presvučete bebu, nahranite je... Dakle, mnogo toga se promenilo. Kada na sve to dođu i hormoni koji još "divljaju" nakon porođaja, jasno je da ćete možda biti skloniji promenama raspoloženja, te da ćete svoje emocije ponekad istresti na nekome ko to objektivno ne zaslužuje.

Potrudite se da se ne ponašate ružno prema ljudima koji vas vole i koji vam pomažu, ali ne budite ni previše strogi prema sebi ako se desi da nekad "puknete" u trenutku – izvinite se i recite im da cenite njihovu podršku.

5. Život će vam zauvek biti drugačiji

Od trenutka kada postanete mama, vaš život više nikad neće biti isti. Pokušavaćete na mnogo načina da vratite nezavisnost koju ste imali, kako nad svojim telom, tako i u mnogim drugim segmentima. Dajte sebi vremena da prihvatite sve promene i uživate u najvećem daru koji ste ikada dobili, čak iako vam je taj najslađi poklon izvrnuo život naglavačke.

6. Intimni odnosi će možda da pričekaju

Doktor će vam reći kada, što se tiče tela i zarastanja rane, smete da imate intimne odnose, ali to ne znači da ćete tog trenutka i vi biti spremni na to. I ne brinite zbog toga jer je studija iz 2022. godine pokazala da većina žena nije spremna na intimne odnose kada istekne taj period čekanja od osam nedelja posle porođaja, piše YourtTango.

Hormonima treba vremena da se stabilizuju, a oni su velikim delom zaslužni za se*sualnu želju. Budite nežni prema sebi, razgovarajte sa partnerom i ne forsirajte se.

7. Priča o telu posle porođaja je prenaglašena

Možda je Hajdi Klum šetala modnom pistom nekoliko meseci posle porođaja, ali to nije ono što se očekuje od bilo koje od nas. Dobri ste baš takvi kakvi ste, zato ne forsirajte sebe da izgledate na određen način odmah posle porođaja.

Pogledajte svoje telo i zahvalite mu što je bilo dovoljno snažno da stvori i donese novi život na svet. Nikakvi čvrsti trbušnjaci to ne mogu da zamene! Iako vam vaše telo možda sada deluje nekako strano, ono je čudo prirode i treba da budete ponosni na njega.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako izgleda ušivanje posle porođaja   TikTok/midwifetok