10 saveta da dete lakše prihvati razvod roditelja: Psihoterapeutkinja otkriva šta obavezno treba da mu kažete

Psihoterapeutkinja savetuje kako da dete lakše preživi razvod roditelja.

Shutterstock

Razvod teško pada i roditelji, a posebno deci. U zavisnosti od toga kog su uzrasta, mališani će na neki svoj način shvatiti situaciju, ali je činjenica da je to za njih veliki stres i da ne mogu tek tako da prihvate rastanak roditelja.

Ipak, ponekad je razvod najbolja opcija, a kada do toga dođe, postoji nekoliko stvari koje možete da kažete detetu kako bi rastanak roditelja za njega bio manje traumatičan. Evo kojih 10 fraza mogu da pomognu prema rečima psihoterapeutkinje Brajoni Lio.

1. Mnogo te volimo

Kada sazna da se roditelji razvode, dete će mnogo godina kasnije vraćati u glavi ovaj trenutak. Zato je važno da mu ovu vest saopštite sa puno ljubavi i da u toku razgovora nekoliko puta ponovite da ga volite.
Prosto, mališan je u tom trenutku veoma ranjiv i sigurnije će se osećati ako zna da je voljen.

2. Pokušali smo da ostanemo zajedno

Budite iskreni u vezi sa trenutnom situacijom, ali ne pričajte detalje, savetuje psihoterapeutkinja. Nemojte da iznosite negativne komentare na račun svog partnera jer je za zdrav emocionalni razvoj deteta važno da ostane u dobrim odnosima sa oboje roditelja. Zato, koliko god da ste možda ljuti na partnera, suzdržite se od uvreda i komentara pred detetom.

3. Nisi ti kriv/a

Važno je da detetu naglasite da ono nije krivo za vaš razvod, već da je do toga došlo zbog odnosa između odraslih. Kažite mu i da ne može da utiče na vašu odluku šta god da uradi.

4. Želiš li nešto da pitaš

Budite spremni i da odgovarate na pitanja jer detetu nije lako da razume šta se dešava. Ohrabrite ga da razgovara sa vama, da postavlja pitanja, a ako vas pita nešto na šta trenutno nemate odgovor, ili vas možda uvredi, kaže nešto ružno zato što je trenutno povređeno, pokušajte da ostanete smireni.

5. Ljut/a si, tužan/na si – to je normalno

Važno je da mališan zna da je u redu da bude tužan, ljut, besan kada sazna da se roditelji razvode. Jasno mu recite da su sve te emocije normalne i ohrabrite ga da ih iskaže, da ih ne zadržava u sebi.

Ponekad deca odbijaju da jedu ili se možda prejedaju, gube interesovanje za neke stvari koje inače vole... Nemojte da pustite da stanje ostane takvo, ponudite mu druge načine na koje može da izrazi svoje emocije, prenosi noviteroditeli.bg.

6. Ne možeš ništa da promeniš

Uverite dete da ne treba da pokušava da pomiri mamu i tatu. Ako vas pita da li može nešto da uradi da biste ponovo bili zajedno, kažite jasno i direktno: "Ne, ne možeš ništa da promeniš, to je naš izbor". Naravno, ne zaboravite da ga nakon toga i utešite.

7. Znamo da si nesrećan/na, i nama je teško

Ključno je da razgovarate i o vašim osećanjima, ali da to bude s merom. U vezi sa tim, reči poput "i ja sam ljuta" ili "i ja sam tužna" mogu da budu shvaćene pogrešno, tako da dete zatim bude ljuto na drugog roditelja (koji je vas naljutio, rastužio).

8. Uvek ćemo biti tvoji roditelji

Deca, a posebno ona mala, ne razumeju uvek šta se tačno krije iza reči razvod, zato je važno da mu to objasnite. Ali, takođe, bitno je da uz to naglasite i da mama ostaje mama, a tata – tata, tako da u tom smislu, tu se ništa ne menja.

9. Nešto će se promeniti, ali mnoge stvari će ostati iste

Detetu će biti lakše da sve prihvati ako mu objasnite šta će se promeniti, kako bi se mentalno pripremilo na to. Na primer, objasnite mu kako će viđati svog drugog roditelja nakon razvoda, ali i da mnoge stvari ostaju iste – na primer, i dalje će ići u školu, imati svoje drugare, baku, deku... Samo što mama i tata više neće živeti zajedno.

10. Stvari će vremenom postati bolje

Razgovor o razvodu sa detetom bi trebalo da završite rečima punim ljubavi i podrške. Sasvim je normalno da ste i vi tužni, ali u ovom trenutku dečja osećanja i iskustvo moraju da budu na prvom mestu. To znači da svakako imate i vi pravo i da plačete i da budete besni, ali da to možda ne bi trebalo da pokazujete pred detetom.

Na kraju, imajte na umu da period razvoda može da bude dug i težak, ali budite strpljivi, idite dan po dan i vremenom će sve postati lakše i bolje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"BRAK JE ŽIV ODNOS, A SVE ŠTO JE ŽIVO MORA SE NEGOVATI" Stručnjaci o uzrocima razvoda: Jedna okolnost se bitno promenla  kurir televizija