Razvod pogađa decu jer i ona takođe moraju da se suoče sa novonastalom situacijom i da je procesuiraju. Deci je teško da prihvate razilazak roditelja ili razvod. Odlazak partnera je težak za vas, a za dete to znači odlazak tate ili mame. Ono što bi vaše dete najviše volelo je da se vrati na staro i da mama i tata opet budu zajedno, da budete porodica. Ako ovo nije opcija za vas i vašeg partnera, trebalo bi da razmislite kako je najbolje da uradite za dete. Ovih sedam strategija mogu da vam koriste.

Ne vređajte svog bivšeg, čak iako ga krivite za propast braka ili ga čak mrzite. Dete u ovim situacijama dobija oprečnu informaciju za osećaj lojalnosti, ne zna kome da veruje i kome da ne veruje.

Ne iskaljujte bes prema bivšem preko dece. Vaša ljutnja može biti opravdana, ali deca nisu "bokserska vreća". Razgovarajte sa prijateljima o svom bolu i nepravdi, ali ne i sa detetom.

Razgovarajte sa detetom o njegovim osećanjima. Baš kao i vi, i ono prolazi kroz različite faze suočavanja sa razvodom. U početku će se boriti da vas ponovo spoji, a zatim će nastupiti strah i tuga. Možda će dete ispoljiti i neobično ponašanje.
Podržite dete da ostane u kontaktu sa bivšim partnerom. Deca u ovim okolnostima mogu izgubiti poverenje u ljude uopšte i razviti strahove. Organizujte redovne susrete sa bivšim, osim ako bivši partner ne predstavlja bezbedonosnu opasnost za dete ili odbija da se sastane.

Naučite da prihvatite razvod kao deo života i gledajte u budućnost umesto da se svađate i razmišljate o prošlosti. Prestanite da pitate „Zašto?" ili „Kako je mogao ovo da mi uradi?“. Obično su oba partnera uključena u razvod. Umesto toga, zapitajte se kako želite da izgleda vaša budućnost?

Potražite pomoć od psihologa ili psihoterapeuta. Ako smatrate da ste veoma agresivni ili depresivni duže vreme, potražite pomoć.

Recite detetu da ono nije krivo za razvod. Neka deca misle da je razvod roditelja njihova krivica. Zato prenesite detetu da njegovo ponašanje nema nikakve veze sa bračnim problemima i razvodom. Takođe mu ponavljajte da ga mama i tata i dalje vole.

BONUS VIDEO:

DRAGOJEVIĆ OD RAZVODA SA DALILOM ZADRŽAO SAMO VERU! Dejan otišao u Meku da se POMOLI ALAHU, ritualno se čisti Instagram

Izvor: Yumama