Razvod je verovatno jedna od najtežih stvari koju osoba može da doživi, posebno ukoliko ste u poziciji dece roditelja koji su se odlučili na takav korak. Ako planirate da se razvedete, postoji nekoliko nekoliko bitnih stvari koje možete učiniti kako biste svojoj deci donekle olakšali taj proces.

Dečiji psiholog Visent Papalo razgovarao je sa devetogodišnjakinjom, i njene reči su mu ostale duboko urezane u pamćenje.

"Moji mama i tata ne shvataju. Ja sam pola moja mama i pola moj tata, kada se oni svađaju, čini mi se da su dve polovine mene u sukobu i ne mogu da se osećam potpuno", rekla mu je.

"Ogromna težina te izjave oduzima dah. I toliko je istinito. Podelio sam tu anegdotu sa brojnim mladim ljudima sa kojima sam pričao, i oni kažu: 'To je ono što osećam, kao da je moja ličnost slomljena i podeljena', a to je ono što želimo da izbegnemo", kaže psiholog.

Tri ključne tačke za decu kojima se roditelji razvode

Visent je prepoznao tri ključne tačke kao uobičajene probleme zbog kojih deca pate dok proživljavaju razvod svojih roditelja.

1. Deca ne žele da slušaju priču svojih roditelja
2. Deca ne žele da budu sudije između roditelja
2. Deca ne žele da slušaju roditelje kako govore loše stvari jedno o drugom

"Veliki broj dece sa kojom sam pričao kažu da ih roditelji stalno mešaju u svoje rasprave, da im prepričavaju svoju stranu priče i govore negativno i loše jedno o drugom", kaže psiholog, i dodaje:

"Za decu to stvara napetost. Roditeljski posao je da zaštite decu u ovom svetu, a jedna od najboljih kvaliteta odgovornog roditelja je sposobnost da razmišlja o potrebama svog deteta uz održavanje korektnog odnosa sa drugim roditeljem. Donosite odluke gledajući na situaciju očima svoje dece - učinite ono što je najbolje za njih."

Majka, sin, mama, dete
Shutterstock Mama priča sa sinom

Kako razgovarati sa decom o razvodu?

Ovo je neverovatno težak zadatak roditelja, ali psiholog je ponudio nekoliko saveta po tom pitanju.

"Odaberati prave reči može se činiti kao težak zadatak. Zavisno o uzrastu deteta, moje zapažanje je da je bolje izgovoriti manje reči nego preterati."

Nemojte davati komplikovana, detaljna i dugačka objašnjenja o razlozima razvoda, bolje ponudite činjenice.

"Mama i tata imaju neke poteškoće, nismo uspeli da ih rešimo, odlučili smo da više nećemo da živimo zajedno i rastavićemo se."

Za početak budite kratki i jasni. Objašnjenje o tome koliko ih volite i da će sve biti u redu ostavite za kasnije. Važno je detetu pružiti nedvosmislenu poruku, a kada je procesuira, pdradite i vrlo važan razgovor o osećanjima roditelja prema detetu i o očekivanju za budućnost.

(Yumama)