Mnoga deca se suočavaju sa razvodom braka roditelja, a čak i kada se mama i tata tokom procesa trude maksimalno da zaštite decu, uvek je važno da dete ima odgovarajuću podršku, razumevanje, pomoć, jer razvod može da boli. Iako je razvod uobičajen u današnje vreme, to ne umanjuje povredu, tugu, bes i zbunjenost koju deca u ovim situacijama osećaju.

Šta deca razvedenih roditelja žele da njihovi roditelji znaju:

1. Govorite istinu – Razvod zateče mnogu decu nespremnu. Možda nemaju pojma da bi im se razvod mogao ili će desiti. Jednom kada se roditelji razdvoje, deca se osećaju kao da im se ceo svet okrenuo naglavačke i tada nisu sigurni na šta, ako na bilo šta, mogu da se oslone. Ovo nije vreme za skrivanje istine ili zataškavanje u bilo kojoj izazovnoj situaciji. Deca mogu da podnesu istinu. Oni to samo treba da znaju i znaju unapred. Roditelji treba da kažu svojoj deci da li imaju novog partnera, da li se sele, da li im je potrebna operacija ili bilo šta važno za njihov život, čak i ako znaju da je to nešto što može učiniti decu nesrećnom. Ne čekajte predugo da deci kažete istinu. Više boli kada saznaju da im roditelj nešto krije ili ako to čuju od nekog drugog.

2. Uradite šta ste obećali – Ako kažeš, onda to uradi. Nemojte davati obećanje koje ne možete održati. Ako kažete da ćete u subotu voditi decu u zoološki vrt, uradite to. Ako u bilo kom trenutku niste sigurni da ćete moći da održite posvećenost svojoj deci, nemojte se obavezati na to. Bolje je da dete shvati da niste u mogućnosti da se obavežete da ga vodite na večeru nego da izgubi poverenje u vas ako otkažete sastanak.

Žele da želite da budete tu za njih. U razvedenim porodicama deca prolaze kroz bezbroj emocija i deluju na njih na različite načine. Ponekad mogu biti mrzovoljni, ljuti ili nepokolebljivi. Možda čak kažu da ne žele da budete tu ili da se pojavite na posebnom događaju. U većini slučajeva, duboko u sebi se zaista ne osećaju ovako. Oni žele da ŽELITE da budete tu za njih, i žele da to POKAŽETE, piše fmpr.net.

3. Ne terajte me da biram stranu - Ovakva situacija može da ostavi najviše posledica. Kada dete voli i mamu i tatu, a mora da glumi "polugu". Roditelji ga zasipaju poklonima, ubeđuju, mole, a dete treba da odlači koji je to put bolji za njega. To može da boli.

4. Ne pričajte loše o drugom roditelju - "Moja majka se razvela od mog oca kada sam imao 4 godine. Ona i moji baka i deda često su koristili frazu: "Da te tvoj otac zaista voli, on bi..." Odrastao sam indoktriniran da me moj otac ili ne voli ili ne zna kako da me voli. Nikada nisam osećao bliskost sa njim iako je bio pošten, inteligentan i vredan čovek. Kao finansijski planer za razvode, ohrabrujem roditelje koji se razvode da izbegavaju da govore negativne stvari o drugom roditelju pred svojom decom. To može imati razoran uticaj na sposobnost tog deteta da formira ljubavne odnose." — Lori Itkin, 54 godine, prenosi HuffPost.

BONUS VIDEO:

"RODITELJI, ONO ŠTO VAM MI PRIČAMO JE POTKREPLJENO DOKAZIMA" Doktorka otkrila: Vakcinisana deca NEMAJU TEŽE SIMPTOME MORBILA Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)