Deca se, očekivano, susreću sa problemima i razvojnim izazovima tokom svog odrastanja. Svaka faza razvoja zahteva prilagođavanje deteta na nove zadatke i očekivanja sredine, od odvikavanja od sisanja, navikavanja na nošu, uključivanje u vrtić, polazak u školu, promene u pubertetu, itd. Pored toga, u životu deteta prisutni su i različiti neželjeni događaji, koji mogu predstavljati negativna, prolazna iskustva manjeg značaja, ali i traumatska iskustava, sa mogućim posledicama po mentalno zdravlje. Širok spektar takvih iskustava može obuhvatati npr. manje fizičke povrede, ali i ozbiljne zdravstvene probleme, razvod roditelja, smrti bliske osobe, vršnjačke sukobe...

Način na koji će dete to savladati i prebroditi u velikoj meri zavisi od pomoći i podrške okoline, pre svega roditelja. Kada je u pitanju razvod roditelja, obično negativne varnice sevaju među partnerima, a dete oseća sve iako mu niko ne kaže ništa. Ali kada dođe trenutak da mu saopštite, važno je na koji način ćete to uraditi.

Pitale smo Tamaru Džamonju, predsednicu Udruženja psihologa Srbije, i profesorku na Filozofskom fakultetu, kako roditelji da se ponesu u situaciji kada treba da saopšte detetu da se razvodi.

"To je situacija sa kojom se deca i porodice sve češće danas suočavaju. Dete svakako teško podnosi odvajanje od jednog roditelja (osim u slušajevima porodičnog nasilja, kada se razvod može doživeti i kao spas iz nepodnošljive situacije). Razvod roditelja često može da bude praćen i drugim promenama - preseljenjem u drugi stan, promenom mesta boravka, promenom škole, itd., dok je detetu inače, a posebno u kriznim situacijama, upravo potrebna stalnost i stabilnost. Zbog toga je važno da roditelji unapred postignu dogovor šta će i kako saopštiti deci svoju odluku", objasnila nam je Džamonja, a onda dala i savet kako je najbolje da detetu kažemo za odluku da se razvedemo:

"Najbolje je da roditelji zajedno saopšte deci vest o razvodu, smirenim tonom u kome izražavaju pre svega da deca time ne gube roditelje koji ih vole isto kao i pre i da će i dalje zajednički brinuti o njima. Sporazumni razvod i zajedničko starateljstvo u najvećoj meri doprinose da dete prebrodi emocionalne teškoće povodom razvoda roditelja."

Porodica, razvod, svađa
Shutterstock Ćerka se pozdravlja sa tatom

Ona je objasnila i da moramo da vodimo računa o mentalnom zdravlju deteta, i na koje znake treba da obratimo pažnju.

"U takvim situacijama je pre svega, važno obratiti pažnju na promene u ponašanju deteta kao što su povlačenje, ćutljivost, izbegavanje aktivnosti u kojima je dete pre toga učestvovalo ili svadljivost, napadi besa, popuštanje u školi, poremećaj spavanja ili ishrane, vraćanje na već prevaziđene, razvojno niže oblike ponašanja (npr. noćno mokrenje) i druge slične promene. To ne znači da treba reagovati preteranom brigom oko pojedinačnog, izolovanog “ispada” koji može predstavljati normalnu prolaznu reakciju, ali svakako treba obratiti pažnju ako se to ponavlja."

UNICEF u Srbiji je pokrenuo kampanju Kako si? Ali stvarno kako bi osnažio mlade osobe i adolescente da razgovaraju o svojim izazovima sa kojima se suočavaju i potraže odgovarajuću psihološku podršku. Cilj UNICEF-a je da usluge psihološkog onlajn savetovanja ili razgovor sa stručnjacima putem chat usluge na platformi svejeok obezbedi za što veći broj mladih osoba u Srbiji. Svi se povremeno nađu pred prekim izazovom kada im je potrebna pomoć i zato podržite mlade da prebrode teškoće sa kojima se suočavaju i postanu životni pobednici.

Moramo se svi udružiti. Donirajte i podržite mlade da budu OKEJ.

(Yumama)