Bake i deke imaju važnu ulogu u životima mališana, a uticaj koji oni imaju na decu je veliki. Nije posao baka i deka da vaspitavaju unuke, ali je činjenica da to svojim ponašanjem ipak indirektno rade.

Ponekad oni mogu da budu i uzrok stresa i tenzije jer prave određene greške u ponašanju prema unucima, a evo koje su to najčešće.

1. Kupuju poklone koje roditelji ne odobravaju

Često bake i deke "zatrpavaju" unuke poklonima, ali to može da bude uzrok tenzija ako se roditelji ne slažu ili ne odobravaju neki poklon.

Licencirani savetnik Kristofer Hensen kaže da je to najbolje izbeći dogovorom unapred o poklonu, kako bi se održalo poštovanje i poverenje između bake i deke i roditelja deteta.

2. Ne poštuju raspored roditelja

Nije poželjno ni da bake i deke dolaze u kuću svoje dece i unuka nenajavljeni. "Time se šalje poruka da su želje bake i deke prioritet u odnosu na ritam i raspored porodice. Posebno je nezgodno kada dođu u vreme večere, vreme kada dete radi domaći ili ide na spavanje", ističe bračni i porodični terapeut Robin Kej Stilvel.

Hensen ističe da bake i deke ponekad zaborave da njihova deca imaju svoj život, posao i obaveze, te da nemaju uvek vremena za posetu bake i deke ili su prosto umorni.

3. Kritikuju način vaspitanja dece

Bake i deke ponekad neko ponašanje ili vaspitanje vide kao pogrešno, ali kritikovanje načina na koji njihova deca odgajaju svoju decu je narušavanje autoriteta.

"Babe i dede često imaj drugačiji pristup roditeljstvu, koji može biti u suprotnosti sa načinom na koji njihova deca odgajaju svoju decu. Može da se razlikuje i od načina na koji su odgajali svoju decu. Svakako, ne treba da kritikuju svoju decu jer to može da naruši odnos", upozorava Stilvel za huffpost.com.

4. Ne poštuju granice

"Zaobilaženje autoriteta i želja roditelja je još jedna sfera gde bake i deke mogu da upadnu u nevolju", upozorava Hensen.

Bez obzira na to šta je tačno u pitanju, ako odrasla deca imaju osećaj da se njihova pravila i raspored ignorišu, to može ozbiljno da utiče na njihov odnos sa roditeljima, kaže Stilvel.

5. Ne rešavaju probleme čim se pojave

Gotovo je neizbežno da će baka i deka nenamerno uraditi nešto što nije u skladu sa željama i pravilima roditelja dece. Svi prave greške, ali način na koji se takve situacije rešavaju može da ima uticaj i na budući odnos.

"Iskreno izvinjenje je sjajan početak. To nije znak slabosti, već pokazatelj da smo svi ljudi i pravimo greške", kaže Hensen, koji savetuje da bake i deke preuzmu odgovornost za svoju grešku i naprave plan kako da se to ne ponovi.

Da bi bake i deke bile prisutne u životu svojih unuka i da bi imali dobar odnos sa svojom odraslom decom, jako je važno da poštuju njihovo vreme i autoritet njih kao roditelja. Na taj način će učvrstiti i svoju ulogu voljenih bake i deke.

BONUS VIDEO:

Baba i deda ošišali dete dok se mama tuširala TikTok/sidrahbintriaz

(Yumama/N. Z.)