Bake i deke mnogo znače i vama i deci. Uvek su tu da pomognu oko čuvanja, imaju jako pozitivan uticaj na razvoj unuka. Međutim, šta raditi u trenutku kada se preterano umešaju u odgoj deteta ili u vaše roditeljske odluke, da li treba u startu postaviti određene granice.

Za sve je bolje da se odmah razgovara o granicama i pravilima, kako bi se izbegle svađe i neprijatne situacije. "Budući da postoji toliko načina odgajanja dece i toliko potencijalnih komponenti uloge bake i deke, roditelji mogu blago objasniti kako žele da se njihovo dete tretira", kaže Sara Epstein,psihijatar.

Iako se može činiti neugodnim, postavljanje granica zapravo može sprečiti sukobe. "Granice pomažu u očuvanju odnosa i mogu poslati poruku da se bakama i dekama veruje da će zaista i poštovati ta pravila u ophođenju sa decom", kaže Epstein.

Na koji način postaviti granice

Budite složni sa svojim partnerom. Nemojte nikako razmišljati o sastavljanju popisa granica za bake i deke bez prethodnog razgovora sa partnerom.

Jasno komunicirajte. Kada dođe vreme da razgovarate sa bakom i dekom vašeg deteta, bitno je eksplicitno definisati koje su granice i važno je objasniti zašto ih postavljate, da se ne bi osetili prozvanim.

Ne popuštajte. Pozabavili ste se problemom, rekli ste im šta ne smiju učiniti i izričito naveli šta želite da čine umesto toga. Pa ipak... opet to rade. Nikada nemojte dopustiti da ovo ponašanje postane normalno, savetuje Epstein.

Zatražite njihovu pomoć. Ako se čini da su vaši roditelji isprva uvređeni vašim zahtevom, možete ublažiti udarac tako što ćete nastaviti pokazivati koliko ih cenite. "Zamolite ih za pomoć na neki način, zahvalite im na podršci u tim područjima", kaže Goldstein.

7 stvari koje bake i djedovi ne bi smeli raditi:

  1. Davanje preterano raskošnih poklona oko rođendana ili praznika, ili bez ikakvog razloga, na način koji nije u skladu sa vašim željama ili očekivanjima.
  2. Brkanje detetovog rasporeda menjanjem vremena za spavanje ili vremena ispred ekrana bez pitanja.
  3. Takmičenje sa drugim članovima porodice,posebno s drugim bakama i dekama.
  4. Nuđenje deci hrane i pića za koje roditelji ne žele da njihovi mališani konzumiraju.
  5. Nametanje svojih verskih uverenja detetu.
  6. Preterano delenje na društvenim mrežama. Objavljivanje fotografija vašeg deteta na društvenim mrežama čak i nakon što ste rekli da vam to nije ugodno.
  7. Zauzimanje strana.

Zašto bake i deke prelaze granice?

"Bake i deke prekoračuju granice iz raznih razloga. Možda je to zato što su odrasli u okolnostima bez strogih granica i ne misle da su granice potrebne. Možda je to zato što ne poštuju osobu koja postavlja granice. To može biti zato što se ne slažu sa granicom i misle da su njihove granice bolje ili da znaju više od roditelja. To može biti zato što im nisu jasne granice ili ne vide kako pomicanje granice utiče na osobu koja postavlja granicu." ističe Majkl Goldman klinički psiholog.

Bez obzira na razlog zbog kog baka i deka preteruju, ako vas to muči, vreme je da progovorite da ne bi bilo još gore.

(Yumama)